Sladká delikatesa plná čokolády pocházející z Francie. Toto hříšně dobré potěšení vám v troubě krásně nabude a získá pevnou krustičku, zatímco uvnitř si budete moct užít lehce tekutou čokoládu. Vynikající je se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Na pečení suflé je nejlepší použít malé zapékací misky ramekin. Vymažte je máslem a vysypte cukrem, aby se vám suflé nepřichytilo a takto připravené misky uložte do ledničky. Mezitím si připravte směs na suflé.
2
Rozpusťte čokoládu a máslo (aby máslo povolilo, můžete využít i mikrovlnnou troubu) a mírně vychlazené vyšlehejte se žloutkem, vanilkovým extraktem a solí. Směs si nechejte na pultě při pokojové teplotě. Pokud si potřebujete směs připravit dopředu, pak ji uložte v této fázi do ledničky. Nezapomeňte ji ale vyndat minimálně 30 minut před pečením.
Předehřejte si troubu na 200 °C a mezitím si vyšlehejte z vaječných bílků tuhý sníh. Při šlehání k bílkům pomalu přidávejte cukr a šlehejte, dokud nebude sníh tuhý. Poté přidejte opatrně sníh do čokoládové směsi a dejte si pozor, abyste směs míchali opravdu zlehka a sníh vám nespadl.
Vyndejte si z ledničky misky vymazané a vysypané cukrem a špachtlí je naplňte směsí až po okraj. Pomocí gumové stěrky okraje zarovnejte. Nakonec obkružte palcem okraje misky, abyste vytvořili v čokoládovém těste malý žlab. Díky tomu vám suflé krásně vyběhne a nepopraská.
5
Vložte do rozpálené trouby a pečte zhruba 13-14 minut, dokud suflé nevyběhne a jeho povrch nebude lesklý a pevný. Jakmile bude suflé hotové, posypte ho moučkovým cukrem a ještě teplé servírujte například se zmrzlinou, šlehačkou nebo omáčkou z horkých malin.