Dort Dacquoise je sladkou francouzskou delikatesou, kterou dnes můžeme ochutnat v mnoha obměnách. Dříve však tvořil její základ korpus z ořechovo-mandlových pusinek, a právě takový si můžete upéct podle receptu, který pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Troubu předehřejte na 180 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Ořechy a mandle opražte nasucho a namelte.
2
Bílky vyšlehejte se solí na polotuhý sníh, pak zašlehejte citronovou šťávu a postupně po troškách cukr.
Vyšlehejte lesklý sníh, do něj vmíchejte ořechy s mandlemi a kakaem. Pomocí cukrářského sáčku s plochou špičkou nastříkejte na každý plech čtyři ploché disky - začněte od středu a pokračujte dokola. Pečte vždy 5 minut, pak snižte teplotu na 140 °C a pečte ještě 1 hodinu. Troubu pootevřete a nechte vše vychladnout. Připravte si 4 vysoké kulaté formičky nebo plechovky s odříznutými dny. Korpusy vyjměte a okraje zarovnejte formičkami, 4 korpusy nechte v nich.
Připravte krém. Do rendlíku nalijte polovinu smetany, nalámejte do ní čokoládu a nechte ji za promíchávání metličkou rozpustit. Rendlík na 20 minut odstavte. Zbytek smetany vyšlehejte s moučkovým cukrem a zlehka do ní všlehejte čokoládovou směs. Rozdělte ji do formiček na korpusy tak, abyste nechali kousek volného místa, a dejte ztuhnout do ledničky minimálně na 2 hodiny. Na dortíky lehce přitiskněte odložené korpusy a nechte ještě 30 minut v ledničce.