Madlenky jsou tradiční francouzskou specialitou. Toto pečivo ve tvaru lastury získalo obliby v mnoha zemích po celém světě a není se čemu divit. Madlenky připravované z piškotového těsta jsou nadýchanou ale zároveň jemně křupavou cukrárenskou delikatesou.
Obě mouky prosejte s práškem do pečiva a promíchejte s kakaem. Vejce ušlehejte s cukry do světlé pěny, pak přimíchejte citronovou kůru a rozpuštěné máslo s olejem. Zlehka promíchejte s moučnou směsí, abyste získali hladké těsto. Mísu překryjte fólií a dejte odležet do ledničky, nejlépe přes noc.
Troubu předehřejte na 200 °C, formičky vymažte máslem, můžete samozřejmě použít i formu na madlenky. Do tří čtvrtin je naplňte těstem a upečte, asi 8 minut. Ještě zatepla je opatrně vyklepněte z formiček. Madlenky nechte vychladnout.