Pokud hledáte sladkost, která se hodí na oslavu, piknik nebo jen tak do ruky k svačině, jsou tyto cupcaky naprosto ideální. A kombinace čokoládového těsta s krémem z mascarpone je dokonalá.
Čokoládu nasekáme na menší kousky a dáme do mísy. Přisypeme oba druhy mouky, cukr, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao a vše promícháme. Přidáme vejce, jogurt, rozpuštěné máslo, kávu a zamícháme. Nakonec těsto zředíme mlékem a důkladně zamícháme.
Na zdobení si připravíme krém. Nastrouháme kůru z 1 citronu, přidáme mascarpone, cukr a smetanu a vše vyšleháme do pevného krému. Nakonec do něj zašleháme šťávu z půlky citronu.
Krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme ho na vychladlé muffiny, které nakonec dozdobíme ovocem.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ČOKOLÁDOVÝCH CUPCAKŮ S MASCARPONE KRÉMEM: • Přemíchání těsta. U cupcaků platí (stejně jako u muffinů), že po smíchání mokrých a suchých surovin se míchá jen krátce, aby se ingredience spojily. Příliš dlouhé šlehání zapříčiní tuhý korpus. • Přeplnění košíčků. Těsto obsahuje jedlou sodu a kypřící prášek, bude tedy nabíhat. Je třeba proto plnit košíčky jen do dvou třetin, jinak přeteče přes okraj a vytvoří nevzhledný klobouk, navíc se může uprostřed propadnout.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Mascarpone i smetana ke šlehání by měly mít při šlehání stejnou teplotu. Vyndejte je proto z lednice těsně předtím, než je začnete společně šlehat, aby se směs nesrazila. • Než na muffiny nanesete „čepici“, která z nich udělá lahodné cupcaky, nechte je zcela vychladnout. Pokud krém nanesete na byť jen vlažný korpus, základ krému se začne rozpouštět a steče dolů.