kelímek
zakysaná smetana
2 x 200 gramů = 400 gramů celkem
Postup přípravy receptu
1
Cukr nasypeme do kastrolku a svaříme s vodou na cukerný roztok, do kterého dáme nalámanou čokoládu na vaření (používám nejméně 50-ti procentní). Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit, pak kastrolek odstavíme a do rozpuštěné čokoládové polevy vmícháme dvě zakysané smetany pokojové teploty.
Poleva nám postačí na jeden velký plech o rozměrech cca 32 x 44 cm. Pokud chceme polévat dort, postačí nám udělat polevu z poloviční dávky, tj. ze 100 gramů čokolády, 200 gramů zakysanky, 100 gramů cukru a 4 lžic vody.
Polevu necháme částečně zchladnout, polijeme s ní řezy, dorty... a dáme do chladna ztuhnout.
Při krájení se poleva neláme, netrhá, drží tvar, ale stále zůstává krémově jemná.
Polevu můžeme použít i jako součást pohárů, přeliv na palačinky...