Babka je původně židovské pečivo, které se postupně rozšířilo do celého světa. Jedná se o lahodný moučník z kynutého těsta s čokoládovou náplní. Voní po skořici a skvěle se hodí jak ke snídani, tak třeba k odpolední kávě.
Nechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem, přidejte mouku a kvásek. Hněťte v robotu hákem nebo ručně vařečkou 5 minut, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, můžete přidat postupně až 35 g mouky.
2
Těsto v míse vytřené olejem nechte kynout na teplém místě 1 hodinu. Zatím připravte náplň. V kastrolu rozpusťte máslo s cukrem, přidejte, kakao, skořici a nakonec vmíchejte nasekané oříšky. Nechte zchladnout.
Na pomoučněném válu vyválejte obdélník 30 x 50 cm. Potřete ho čokoládovou náplní a pevně zarolujte z té delší strany. Váleček podélně rozřízněte napůl a smotejte do spirály, aby byl vidět otevřený řez s čokoládou. Vzniklý cop přesuňte do obdélníkové formy vyložené pečicím papírem. Nechte v teple opět vykynout půl až hodinu.
4
Pečte v troubě vyhřáté na 190°C asi 30 minut. Babku vyklopte na mřížku a nechte zchladnout.