Čočka je velmi oblíbenou luštěninou, která opravdu zasytí. Připravit si z ní můžeme spoustu výtečných jídel, mezi které rozhodně patří i tento salát, ve kterém je čočka doplněná také batáty bohatými na vitamín C a sázenými vejci.
Videorecept: Čočka na kyselo, kterou zvládne každý
Čočku uvařte podle návodu na obalu. Měla by být na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou.
Než se uvaří čočka, oloupejte batáty a pokrájejte je na menší kostičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, promíchejte, osolte, přidejte pár snítek tymiánu a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi 10 až 15 minut.
Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a cibuli pomalu restujte na mírnějším plameni asi 5 až 8 minut. Stonky řapíkatého celeru oloupejte škrabkou a pokrájejte na velmi tenké plátky.
Na plátky nakrájejte i okurky. Cibuli, okurky, celer i batáty přidejte k čočce.
Ingredience na zálivku dejte do misky a promíchejte metličkou.
Čočku dobře osolte, opepřete, zalijte zálivkou, důkladně promíchejte, přidejte nasekanou petrželku a zbylé lístky tymiánu.
4
Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejte trošku oleje a osmažte vejce. Podávejte je s čočkovým salátem.