Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vývarem (já použil z uzeného ramínka) asi 5 cm nad čočku a na mírném ohni, pod poklicí vaříme doměkka, za podlévání dle potřeby. Není nutné čočku předem namáčet,ale kdo chce, uvaří ji dle svých zvyklostí. Po uvaření z čočky slijeme přebytečnou tekutinu a necháme ji zchladnout.
2
Čočku v hrnci jen mírně pomačkáme šťouchadlem, nebudeme pak potřebovat mouku ani škrob na zahuštění. K čočce přidáme dvě vejce, nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené nebo slaninu a dle chuti osolíme a okořeníme. Vše řádně promícháme.
Do rozpálené pánve s trochou oleje klademe lžící hromádky, které zploštíme na placičky a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a můžeme podávat.
4
Podáváme samostatně nebo se zeleninovým salátem. Výborné budou i jako příloha k minutkám, kde se podává klasický bramborák. Vynikající jsou i za studena.