g
uzené maso - vařené
nebo pikantní klobása (není nutné)
sůl
a pepř dle chuti
ocet
na dochucení
majoránka
nebo celerová nať pokrájená, dle chuti
500
g
čočka
na kyselo, která nám zbyla, cca
Postup přípravy receptu
1
Na másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, kterou pak zaprášíme moukou, přidáme česnek a pokrájené maso nebo uzeninu, pokrájené brambory, promícháme, zalijeme vývarem (cca 0,5 litru) a vaříme do změknutí brambor.
2
Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zbylou čočku, kterou máme už z minulého dne ochucenou a zahustěnou jíškou.
3
Vše promícháme, přidáme majoránku nebo celerovou nať dle chuti, krátce provaříme, ochutnáme a je-li třeba, dochutíme solí, pepřem, octem dle chuti.
4
Maso můžeme vynechat a mít polévku vegetariánskou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Martina W.
|2. 6. 2016 10:21
Dobrý nápad. S čočkou to většinou neodhadnu a tak jí musíme ještě dojídat další den. Od teďka už né :D.
Eva Citavá
|3. 1. 2015 11:42
Do silvestrovské čočky se nikomu nechtělo, ale z polévky nezbyla ani lžíce. Čočku jsem zalila vývarem z uzeného kolena a to byla taky dobrá příležitost jak polévku vyladit ještě víc. <3
Monika
|17. 10. 2014 13:21
Neskutečně dobrá :-* ! Nejdřív to byla fajnová česnekačka a pak s octem a čočkou exkluzivní čočkovka. Takové trochu kouzlení co za výsledek stálo. Určitě jsem pro příště poučená vařit víc čočky.