Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou zeleninu a nasekanou celerovou nať, ke které přidáme osmažit nadrobno pokrájené uzené maso a nasekaný česnek.
2
Přisypeme zbylou čočku, kterou jsme nedojedli například 1. ledna, pro stažený žaludek :-)) .
3
Vše zalijeme vývarem například z ovaru nebo uzeného kolene, promícháme a povaříme krátce do změknutí zeleniny.
4
Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a případně i octem dle vlastní chuti a můžeme podávat. Na talíři můžeme dozdobit čerstvými bylinkami dle chuti.
5
Do čočky na kyselo většinou přidáváme jíšku, tak polévku nemusíme zahušťovat, ale pokud je třeba, můžeme polévku zahustit krátce před dovařením jemně nastrouhanou bramborou. Jednu střední bramboru na kostičky pokrájenou můžeme hned na začátku přidat do polévky se zeleninou.