Čočku vaříme v cca 1-1,5 l vody spolu s kořením, ale bez soli, asi 10 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky kořenovou zeleninu a oloupeme cibuli s česnekem (ty necháme vcelku).
2
Zeleninu nasypeme do čočky, nemícháme, povaříme 3 minuty. Nakrájíme jemně petrželovou nať, silnější stonky přihodíme do polévky, spaříme a oloupeme rajčata a nakrájímeje na dílky.
3
Polévku odstavíme, po částečném vychladnutí vmícháme olej, osolíme a nalijeme do misek. Na miskách obložíme dílky rajčat a uprostřed posypeme petrželovou natí.Polévka je hustá (není třeba ji zahušťovat) a velice vydatná, lze podávat jako hlavní jídlo. Chuť polévky u kraje s rajčaty je jiná než uprostřed s petrželí a výborně se doplňují. V létě zakápneme dle chuti citrónem.
Luxusní...mimochodem také funguje varianta, kdy jsem místo nového koření nasypala indickou masalu (myslím, že to byla tandoori)...vznikne z toho skvělá chuť (tohle koření není ostré, ale jestli jste na pálivé, také to jde přitvrdit/popoužít pálivou variantu masaly a to teprve stojí za to
Šárka Bukačová
|9. 2. 2010 14:22
Namáčíte čočku do piva? To mně zaujalo. Poté pivo sléváte nebo vaříte s ním? Přidáváte divoké koření? Možná by bylo fajn napsat tuto polévku do receptů.
Lenka walová
|10. 12. 2007 09:30
Byla opravdu vynikající. Slupnul ji i syn, který normálně čočkovou nemusí. Děkuji.
Anonym
|14. 6. 2007 12:00
delam hodne podobnou,ale cocku namocim do piva.A je moc dobra