ks
papriková klobása
nebo 3 nožičky debrecínských párků
1
l
vývar
vlažný vývar
5
lžíce
mléko
nebo 3 lžíce smetany na zjemnění
Postup přípravy receptu
1
Na másle a oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané na kostičky nakrájené klobásy nebo párky a také osmahneme. Přisypeme mouku, zasmažíme a za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vývarem. Uvedeme do varu a pozvolna povaříme 1/2 hodiny.
2
Poté polévku ochutíme stroužky česneku, solí, majoránkou a pepřem. Přidáme uvařenou čočku (před vařením čočku na 2 hodiny namočíme do studené vody a v téže vodě uvaříme). Nakonec přilijeme mléko nebo smetanu a necháme přejít varem.
3
Na talíři každou porci polévky posypeme osmaženým na kostičky nakrájeným chlebem. Místo zásmažky lze polévku zahustit uvařeným a rozmixovaným pórkem.