• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Čočková polévka
Napište svůj komentář k receptu

Čočková polévka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 98
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Čočková polévka je jednou z nejběžnějších polévek, které se u nás tradičně servírují a i díky tomu existuje v řadě variant a obměn. Pokud si ji podle tradice dáte na Nový rok, budou se vás po zbytek roku držet peníze.

Čočková polévka

Suroviny

2 porce
    • 0,50
      ks cibule
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      stroužek česnek
    • 2
      l voda
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 2
      lžíce rostlinný olej
    • 150
      g čočka

Postup přípravy receptu

1
Čočku propláchneme a den před přípravou polévky ji namočíme. Následující den ji ve vodě, ve které byla namočena, uvaříme doměkka.

RADA: Podívejte se na VIDEO návod, jak krájet cibuli

2
Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku.

RADA: Mrkněte na VIDEO, jak udělat domácí jíšku

3
Do jíšky přidáme strouhanou cibuli, rozetřený česnek, osmažíme, osolíme, dolijeme vodou a povaříme. Potom ji přidáme k vařené čočce a spolu s ní ještě povaříme.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Podívejte se na VIDEO

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Čočková polévka s rajčaty

Čočková polévka s rajčaty

Čočková polévka s párkem

Čočková polévka s párkem

Čočková polévka s kokosovým mlékem

Čočková polévka s kokosovým mlékem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pepe | 3. 4. 2016 12:41

    "Namáčecí vodu slijeme a dáme novou, ve které pak vaříme. Tím podstatně snížíme obsah purinů."

  • lucie | 16. 3. 2014 11:01

    super,dělám jí ráda :-)

  • HelenaPa | 12. 3. 2014 14:51

    Dávám 1. Dělám stejnou, jen ještě trošku majoránky.

  • Petr M | 28. 1. 2014 08:56

    Doporučuji místo octa, kyselé zelí (ocet je + zelí)... nádherně chutná polévka a sytá... :-)

  • Alice | 17. 12. 2013 13:09

    Je jednoduchá a skvělá, na nový rok určo bude znova.

  • Pajka | 23. 8. 2013 19:25

    Děkuji za jednoduchý recept. Polévka je skvělá, uvařená z mála a rejpálci ať si jí dělají třeba s kaviárem.

  • Pajka | 23. 8. 2013 19:25

    Děkuji za jednoduchý recept. Polévka je skvělá, uvařená z mála a rejpálci ať si jí dělají třeba s kaviárem.

  • recepty73
    recepty73 | 17. 6. 2013 20:10

    ...se zeleninou a bramborem dělám taky a je určitě lepší - ale je jiná ;-) ..., první fotky dělané mobilem prostě nebyly kvalitní, to uznávám... a aby jste byl spokojený, přidal jsem Vám do polévky alespoň trochu šunky ;-) ...

  • Jitula | 11. 6. 2013 23:49

    Tak to je blbost . Zrovna do čočkové si branbory neumím představit ani náhodou . Čočkovou mám ráda se zelím . =-O

  • trueman | 3. 6. 2013 12:58

    TVl, jakej debil může dát recept na takovou sračku pre boha !

  • Pája | 15. 5. 2013 13:47

    To vaříš ale jinou polívku, tahle je fakt prachobyčejná. Zdendo umíš číst?

  • Zdenda | 7. 5. 2013 13:16

    Ta fotka je opravdu hrozná. My doma orestujeme zeleninu na oleji,přidáme čočku a brambor. Pak se to ponorným rozseká na krém.Ochutit česnekem a majoránkou. :-)

  • w | 31. 12. 2012 20:48

    Brambory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! polévka bez brambor není polévka

  • Peštová | 30. 12. 2012 17:20

    tuhletu polévku dělám často, čočku vůbec nenamáčím, vařím jí rovnou, je jednoduchá a chutná všem

  • Zdena | 31. 10. 2012 13:18

    Polévka byla výborná, máme rádi kyselou, tak si trochu octa dá pak každý do talíře.

  • Martina | 6. 10. 2012 23:46

    no to mate prevdu sem se az lekla na obrazku hruza :'(

  • M. | 19. 8. 2012 12:27

    Otřesná fotografie, na takovéto zelenošedé bůhvíco člověk opravdu chuť nemá.. :o))

  • imagoimagor | 20. 4. 2012 14:54

    Mně ocet nechybí. Zato mně chybí majoránka, bez jejíž chuti a vůně si čočkovku nedovedu představit. Česneku víc a kousek uzeného nebo orestované slaninky taky není vůbec na škodu, když je po ruce :-) Jíšku nedělám, čočkovku podle mě netřeba zahušťovat.

  • Dandika | 3. 1. 2012 16:01

    ještě jsem přidala trochu majoránky ;-)

  • recepty 73 | 22. 3. 2010 11:47

    Místo vody jsem použil vývar z uzeného masa a dochutil octem.Foto přidávám :-)

  • michal jakouš | 15. 1. 2010 10:32

    nic moc

  • Simona Nálepková | 23. 1. 2009 19:07

    Doporučuji.. před koncem varu na cibulce nechat orestovat červenou a žlutou papriku a na ten základ dát ZELENÉ olivy! Pro milovníky oliv opravdu výborné

  • Simona Nálepková | 23. 1. 2009 19:06

    Doporučuji.. před koncem varu na cibulce nechat orestovat červenou a žlutou papriku a na ten základ dát ZELENÉ olivy! Pro milovníky oliv opravdu výborné

  • Josef Ráček | 24. 10. 2007 08:29

    velice výborná dík za tip

  • Jane Pasternack | 18. 9. 2007 17:15

    ta horcice tomu dala riz,dik za typ je to spica.Tak dobrou polevku sem jeste nejedla. Zahustila sem vajickem,kyslou smetanou sem dojemnila az na taliri,zaroven to hezky polivku ozdobi..opradu grund.

  • Mila Foglova | 26. 12. 2006 03:48

    Tak jsem si cetla komentare a rikam si horcici ? vejce ? do cockovky ? no to snad ani neee! Toz jsem to dneska vsechno vyzkousela a nikdy jsem snad nic lepsiho nejedla :) A byla jsem premluvena, at vam svuj postup poslu v receptu, najdete ho pod Cockova polevka z komentaru :)

  • Pepa | 19. 10. 2006 22:37

    Při vaření čočky, nebo čočkové polévky používám místo octu lák z okurek.

  • Kateřina | 26. 9. 2006 13:43

    Ano, můžu říct že do čočkové polévky také přidávám vejce a je to báječné.

  • Silva | 25. 8. 2006 20:27

    Polévka byla málo hustá, tak jsem do ní přidala ještě 2 syrové vejce na dohuštění.

  • Jaromir Vajgent | 6. 5. 2006 19:57

    Ja do polevky pridavam uzeninu (bacon) a pul konzervy rajcat.

  • Jana | 24. 3. 2006 21:34

    Já octem neochucuji,přidávám jemně strouhanou mrkev a kousek celeru,majoránku a hlavně jíšku nedělám z oleje,ale z klasického másla.Má pak příjemnější chuť.

  • Alena | 26. 1. 2006 13:49

    Původní recept je poněkud bez chuti. Trošku octa by opravdu nemělo chybět. Přidala jsem na základě vašich doporučení hořčici a výsledek mě překvapil - opravdu vynikající.

  • Martina Reinerová | 20. 1. 2006 14:50

    Místo jíšky, zahušťuji uvařenou čočku kysanou smetanou, je to jemnější a lehčí. Potom přidám osmahnutou cibulku s česnekem.

  • Markéta | 23. 12. 2005 15:08

    Já ještě přidávám na másle osmaženou nastrouhanou kořenovou zeleninu(mrkev,petržel,celer)

  • Tereza Jarčušková | 22. 12. 2005 11:53

    No tak ten ocot tam chýba aj mne. Tiež ju ochucujem octom.

  • Dani | 22. 12. 2005 10:46

    my ji vzdycky delavali s octem ,mrkvi a c nockama a ta je opravdu moooc dobra

  • Hana Tomešová | 16. 12. 2005 17:35

    polévka nebyla příliš dobra:( nechutnala nám

  • Kafenka :-) | 13. 12. 2005 12:53

    Taky jsem ji dneska vařila, podle vašich doporučení jsem dala hořčici a pak i ocet, přidala ještě jednu malou klobásku a bylo to žůžo. Dávám 1!

  • anakin | 29. 11. 2005 10:41

    Do čočkove se muže dat i ocet a ma to lepsi chut

  • Marta Ondrejíčková | 19. 11. 2005 07:38

    Súhlasím, k šošovici sa hodí horčica. Napr. je výborný šošovicový šalát, kde sa varí šošovica s orestovanou zeleninou v kuracom vývare a zálievka sa robí z octu, kremžskej horčice, octu, olivového oleja a petržlenovej vňate.

  • slonus | 20. 10. 2005 16:13

    no dopravdy, 2 lzice horcice udelaji uplne skvelo a pikantni chut. ja vim, ze to zni zvlastne ale je to moc dobry

  • Maida | 19. 10. 2005 18:28

    do čočkové polévky přidávám majoránku. Ale horčici? To si nedovedu představit.

  • slonus | 18. 10. 2005 16:33

    Vynikajici je pridat do cockove polevky par lzic horcice. Je to uplne super!!!

  • lena fizik | 26. 5. 2005 17:51

    mam doma olivovy olej,mohu ho tam pouzit?

  • Jana Kozlová | 22. 1. 2005 20:55

    Děláme stejně a je vynikající občas nedám česnek

  • jája | 6. 11. 2004 13:07

    já osobně přidávám do jíšky nastrouhanou mrkev.Pak taky přidám na kostky nakrájený párek a nakonec ještě přidám rošlehané vejce a je to MŇAMKA!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky Čočková, z červené čočky Vegetariánské a zdravé Zelenina
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Čočka Hladká mouka Rostlinný olej Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hranolky

Hranolky

Bramborové placky

Bramborové placky

Gratinované brambory III

Gratinované brambory III

Barevné pomazánky - z červené řepy

Barevné pomazánky - z červené řepy

Přesnídávka s ovocem a cuketou

Přesnídávka s ovocem a cuketou

Banánový chlebíček bez másla - vláčný

Banánový chlebíček bez másla - vláčný

Jednoduché cappuccino řezy

Jednoduché cappuccino řezy

Květáková polévka s kořenovou zeleninou

Květáková polévka s kořenovou…

Smažený řapíkatý celer

Smažený řapíkatý celer

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

196
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
97
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
86
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
82
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s…
68
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou superpotravinu po celý rok
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou…
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
AHA.cz Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Zemřel Jiří Bartoška (†78): Vyjednávání o pohřbu! Aby se mohla rozloučit i veřejnost...

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Vyjednávání o pohřbu! Aby se mohla rozloučit i veřejnost...

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Další doporučené recepty:

Čočka žravka
Čočka žravka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka ala Romana
Čočková polévka ala Romana
Čočková polévka s batáty
Čočková polévka s batáty
Čočková polévka s bůčkem
Čočková polévka s bůčkem
  • Recepty.cz
  • Čočková polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact