• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Čočková polévka
Napište svůj komentář k receptu

Čočková polévka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 98
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Čočková polévka je jednou z nejběžnějších polévek, které se u nás tradičně servírují a i díky tomu existuje v řadě variant a obměn. Pokud si ji podle tradice dáte na Nový rok, budou se vás po zbytek roku držet peníze.

Čočková polévka

Suroviny

2 porce
    • 0,50
      ks cibule
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      stroužek česnek
    • 2
      l voda
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 2
      lžíce rostlinný olej
    • 150
      g čočka

Postup přípravy receptu

1
Čočku propláchneme a den před přípravou polévky ji namočíme. Následující den ji ve vodě, ve které byla namočena, uvaříme doměkka.

RADA: Podívejte se na VIDEO návod, jak krájet cibuli

2
Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku.

RADA: Mrkněte na VIDEO, jak udělat domácí jíšku

3
Do jíšky přidáme strouhanou cibuli, rozetřený česnek, osmažíme, osolíme, dolijeme vodou a povaříme. Potom ji přidáme k vařené čočce a spolu s ní ještě povaříme.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Podívejte se na VIDEO

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Čočková polévka s rajčaty

Čočková polévka s rajčaty

Čočková polévka s párkem

Čočková polévka s párkem

Čočková polévka s kokosovým mlékem

Čočková polévka s kokosovým mlékem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pepe | 3. 4. 2016 12:41

    "Namáčecí vodu slijeme a dáme novou, ve které pak vaříme. Tím podstatně snížíme obsah purinů."

  • lucie | 16. 3. 2014 11:01

    super,dělám jí ráda :-)

  • HelenaPa | 12. 3. 2014 14:51

    Dávám 1. Dělám stejnou, jen ještě trošku majoránky.

  • Petr M | 28. 1. 2014 08:56

    Doporučuji místo octa, kyselé zelí (ocet je + zelí)... nádherně chutná polévka a sytá... :-)

  • Alice | 17. 12. 2013 13:09

    Je jednoduchá a skvělá, na nový rok určo bude znova.

  • Pajka | 23. 8. 2013 19:25

    Děkuji za jednoduchý recept. Polévka je skvělá, uvařená z mála a rejpálci ať si jí dělají třeba s kaviárem.

  • Pajka | 23. 8. 2013 19:25

    Děkuji za jednoduchý recept. Polévka je skvělá, uvařená z mála a rejpálci ať si jí dělají třeba s kaviárem.

  • recepty73
    recepty73 | 17. 6. 2013 20:10

    ...se zeleninou a bramborem dělám taky a je určitě lepší - ale je jiná ;-) ..., první fotky dělané mobilem prostě nebyly kvalitní, to uznávám... a aby jste byl spokojený, přidal jsem Vám do polévky alespoň trochu šunky ;-) ...

  • Jitula | 11. 6. 2013 23:49

    Tak to je blbost . Zrovna do čočkové si branbory neumím představit ani náhodou . Čočkovou mám ráda se zelím . =-O

  • trueman | 3. 6. 2013 12:58

    TVl, jakej debil může dát recept na takovou sračku pre boha !

  • Pája | 15. 5. 2013 13:47

    To vaříš ale jinou polívku, tahle je fakt prachobyčejná. Zdendo umíš číst?

  • Zdenda | 7. 5. 2013 13:16

    Ta fotka je opravdu hrozná. My doma orestujeme zeleninu na oleji,přidáme čočku a brambor. Pak se to ponorným rozseká na krém.Ochutit česnekem a majoránkou. :-)

  • w | 31. 12. 2012 20:48

    Brambory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! polévka bez brambor není polévka

  • Peštová | 30. 12. 2012 17:20

    tuhletu polévku dělám často, čočku vůbec nenamáčím, vařím jí rovnou, je jednoduchá a chutná všem

  • Zdena | 31. 10. 2012 13:18

    Polévka byla výborná, máme rádi kyselou, tak si trochu octa dá pak každý do talíře.

  • Martina | 6. 10. 2012 23:46

    no to mate prevdu sem se az lekla na obrazku hruza :'(

  • M. | 19. 8. 2012 12:27

    Otřesná fotografie, na takovéto zelenošedé bůhvíco člověk opravdu chuť nemá.. :o))

  • imagoimagor | 20. 4. 2012 14:54

    Mně ocet nechybí. Zato mně chybí majoránka, bez jejíž chuti a vůně si čočkovku nedovedu představit. Česneku víc a kousek uzeného nebo orestované slaninky taky není vůbec na škodu, když je po ruce :-) Jíšku nedělám, čočkovku podle mě netřeba zahušťovat.

  • Dandika | 3. 1. 2012 16:01

    ještě jsem přidala trochu majoránky ;-)

  • recepty 73 | 22. 3. 2010 11:47

    Místo vody jsem použil vývar z uzeného masa a dochutil octem.Foto přidávám :-)

  • michal jakouš | 15. 1. 2010 10:32

    nic moc

  • Simona Nálepková | 23. 1. 2009 19:07

    Doporučuji.. před koncem varu na cibulce nechat orestovat červenou a žlutou papriku a na ten základ dát ZELENÉ olivy! Pro milovníky oliv opravdu výborné

  • Simona Nálepková | 23. 1. 2009 19:06

    Doporučuji.. před koncem varu na cibulce nechat orestovat červenou a žlutou papriku a na ten základ dát ZELENÉ olivy! Pro milovníky oliv opravdu výborné

  • Josef Ráček | 24. 10. 2007 08:29

    velice výborná dík za tip

  • Jane Pasternack | 18. 9. 2007 17:15

    ta horcice tomu dala riz,dik za typ je to spica.Tak dobrou polevku sem jeste nejedla. Zahustila sem vajickem,kyslou smetanou sem dojemnila az na taliri,zaroven to hezky polivku ozdobi..opradu grund.

  • Mila Foglova | 26. 12. 2006 03:48

    Tak jsem si cetla komentare a rikam si horcici ? vejce ? do cockovky ? no to snad ani neee! Toz jsem to dneska vsechno vyzkousela a nikdy jsem snad nic lepsiho nejedla :) A byla jsem premluvena, at vam svuj postup poslu v receptu, najdete ho pod Cockova polevka z komentaru :)

  • Pepa | 19. 10. 2006 22:37

    Při vaření čočky, nebo čočkové polévky používám místo octu lák z okurek.

  • Kateřina | 26. 9. 2006 13:43

    Ano, můžu říct že do čočkové polévky také přidávám vejce a je to báječné.

  • Silva | 25. 8. 2006 20:27

    Polévka byla málo hustá, tak jsem do ní přidala ještě 2 syrové vejce na dohuštění.

  • Jaromir Vajgent | 6. 5. 2006 19:57

    Ja do polevky pridavam uzeninu (bacon) a pul konzervy rajcat.

  • Jana | 24. 3. 2006 21:34

    Já octem neochucuji,přidávám jemně strouhanou mrkev a kousek celeru,majoránku a hlavně jíšku nedělám z oleje,ale z klasického másla.Má pak příjemnější chuť.

  • Alena | 26. 1. 2006 13:49

    Původní recept je poněkud bez chuti. Trošku octa by opravdu nemělo chybět. Přidala jsem na základě vašich doporučení hořčici a výsledek mě překvapil - opravdu vynikající.

  • Martina Reinerová | 20. 1. 2006 14:50

    Místo jíšky, zahušťuji uvařenou čočku kysanou smetanou, je to jemnější a lehčí. Potom přidám osmahnutou cibulku s česnekem.

  • Markéta | 23. 12. 2005 15:08

    Já ještě přidávám na másle osmaženou nastrouhanou kořenovou zeleninu(mrkev,petržel,celer)

  • Tereza Jarčušková | 22. 12. 2005 11:53

    No tak ten ocot tam chýba aj mne. Tiež ju ochucujem octom.

  • Dani | 22. 12. 2005 10:46

    my ji vzdycky delavali s octem ,mrkvi a c nockama a ta je opravdu moooc dobra

  • Hana Tomešová | 16. 12. 2005 17:35

    polévka nebyla příliš dobra:( nechutnala nám

  • Kafenka :-) | 13. 12. 2005 12:53

    Taky jsem ji dneska vařila, podle vašich doporučení jsem dala hořčici a pak i ocet, přidala ještě jednu malou klobásku a bylo to žůžo. Dávám 1!

  • anakin | 29. 11. 2005 10:41

    Do čočkove se muže dat i ocet a ma to lepsi chut

  • Marta Ondrejíčková | 19. 11. 2005 07:38

    Súhlasím, k šošovici sa hodí horčica. Napr. je výborný šošovicový šalát, kde sa varí šošovica s orestovanou zeleninou v kuracom vývare a zálievka sa robí z octu, kremžskej horčice, octu, olivového oleja a petržlenovej vňate.

  • slonus | 20. 10. 2005 16:13

    no dopravdy, 2 lzice horcice udelaji uplne skvelo a pikantni chut. ja vim, ze to zni zvlastne ale je to moc dobry

  • Maida | 19. 10. 2005 18:28

    do čočkové polévky přidávám majoránku. Ale horčici? To si nedovedu představit.

  • slonus | 18. 10. 2005 16:33

    Vynikajici je pridat do cockove polevky par lzic horcice. Je to uplne super!!!

  • lena fizik | 26. 5. 2005 17:51

    mam doma olivovy olej,mohu ho tam pouzit?

  • Jana Kozlová | 22. 1. 2005 20:55

    Děláme stejně a je vynikající občas nedám česnek

  • jája | 6. 11. 2004 13:07

    já osobně přidávám do jíšky nastrouhanou mrkev.Pak taky přidám na kostky nakrájený párek a nakonec ještě přidám rošlehané vejce a je to MŇAMKA!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky Čočková, z červené čočky Vegetariánské a zdravé Zelenina
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Čočka Hladká mouka Rostlinný olej Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Grilovaná kořenová zelenina

Grilovaná kořenová zelenina

Dušené vepřové na provensálském koření

Dušené vepřové na provensálském koření

Mrkvový koláč III.

Mrkvový koláč III.

Bramborové placky pečené v kuse

Bramborové placky pečené v kuse

Prominentní rýže

Prominentní rýže

Muffiny po belgicku

Muffiny po belgicku

Chlebová polévka podle Ládi Hrušky

Chlebová polévka podle Ládi Hrušky

Kávový dort (řez) s pudinkem

Kávový dort (řez) s pudinkem

Bylinková kachní prsa

Bylinková kachní prsa

Doporučujeme

20 minut
Těstovinový salát s pečenou zeleninou a bazalkovým pestem

Těstovinový salát s pečenou zeleninou…

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

196
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
112
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
62
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
26
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
22
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar…
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic…
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho…
AHA.cz Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Drsná reality show Farma se vrací po 13 letech: Soutěžící budou žít jako za časů předků!

Drsná reality show Farma se vrací po 13 letech: Soutěžící budou žít jako za časů předků!

Ženy.cz Jak se znovu dostat do lepší kondice? Bez těchto 5 kroků to nepůjde!

Jak se znovu dostat do lepší kondice? Bez těchto 5 kroků to nepůjde!

Blesk.cz Petr Nárožný (87): Vážné zdravotní potíže! Náhlý konec pokusu o návrat

Petr Nárožný (87): Vážné zdravotní potíže! Náhlý konec pokusu o návrat

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Další doporučené recepty:

Čočka žravka
Čočka žravka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka
Čočková polévka ala Romana
Čočková polévka ala Romana
Čočková polévka s batáty
Čočková polévka s batáty
Čočková polévka s bůčkem
Čočková polévka s bůčkem
  • Recepty.cz
  • Čočková polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact