Čočku necháme namočit, rýži nebo kroupy také. Před vařením důkladně propláchneme. Jestli budete dělat z obyčejné rýže, tak se nemusí močit, ale jen propláchnout. Dáme vařit celozrnou rýži a asi po 10-ti minutách přidáme čočku, cibuli nakrájenou na hrubo, česnek, bobkový list a pepř. Skoro ke konci, až je čočka měkká, přidáme sůl, ocet, olej a necháme trochu přejít varem.
2
Olej se přidává ke konci, aby neztratil na kvalitě, obsahující zdravé látky a vůni. Nedělám ji moc na husto a mám ji ráda trochu rozvařenou, ale to záleží na Vás. Jestli nechcete ocet, můžete vynechat, a každý si může přidat přímo na talíř.
3
Podáváme s bílým sýrem (feta nebo balkán sýr), a chlebem. K tomu kapiový salát, nebo olivy a cibuli. Pokud vařím s obyčejnou rýží, tak dám první vařit čočku a pak přidám rýži.