Čočku dejte vařit podle návodu na obalu. Mezitím naložte zeleninu. Okurku nakrouhejte pomocí škrabky na zeleninu na „pentle“, cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka. Obojí dejte do misky. V rendlíku svařte ocet, cukr a 75 ml vody, stačí nechat přejít varem, aby se cukr rozpustil. Lák nalijte na pokrájenou zeleninu, nechte vychladnout a poté slijte.
V menším kastrolu rozpusťte 3 lžíce másla a postupně orestujte jednotlivé lístky šalvěje. Opékejte je postupně, vždy pár kousků, půjde to velmi rychle. Odkládejte je na papírovou utěrku. Lístky tymiánu stáhněte z větviček a vmíchejte je do čočky s většinou opečených lístků šalvěje, část jich ponechte na ozdobu. Do čočky přidejte 2–3 lžíce olivového oleje a dochuťte ji solí a pepřem.
3
Uzené nakrájejte na plátky a opečte je na pánvi na zbytku másla, krátce před dokončením plátky masa potřete medem. Připravte volská oka tak, aby žloutek zůstal tekutý, osolte je a opepřete.