Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka, cca 25-35 minut. Míchat většinou není ani potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme.
2
Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme si řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti (cca 1-2 lžíce) a případně ještě dosolíme. Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku na mírnou teplotu, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit.
3
Jediné na co si musíme dávat pozor při vaření čočky je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandavání a posléze při nabírání příborem.
4
Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou...
5
Kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu. Použít se dá i nové koření s bobkovým listem.
6
Pokud použijete předvařenou čočku, výrazně se zkrátí doba vaření!
7
Čočku předem nenamáčím, jelikož nemá tak tuhou a hůře stravitelnou slupku jako například fazole.
Čočka se mi podle vás povedla tak, že ani náš mladý pán, který vytrvale luštěniny odmítá oběd jedl bez větších výhrad :-)) . Děkuji moc za recept O:-) .
Jitka Volná
|15. 4. 2016 17:00
Jasně, nenamáčím čočku stejně jako MJG i autor receptu. Je to zbytečné. Zbytečné zrovna jako zažité blbosti jako proplachovat těstoviny nebo nesolit játra před tepelnou úpravou, loupat žampiony a jiné starodávné nemožnosti, na které nás upozorňovali v kulinářském kurzu pro pokročilé. Čočku na kyselo jsme tam vařili prakticky stejně a podávali jsme jím se sázeným vejcem.
Byla moc dobrá a hlavně to nebyla žádná dusivka ke které se sní flaška kyselých okurek na posezení. Snědlo se všechno a to u nás luštěniny moc nefrčí.
Marcela
|30. 1. 2016 15:50
Čočku jsem vařila několikrát, ale takhle dobrou jsem jí nikdy neměla. Myslím že už vaření ve vývaru s česnekem bylo super a taky jsem prvně čočku nenamočila a poprvé se mi nesloupala a držela v celku. Jsem nadšená a jinak jí už ani vařit nebudu. Je perfektní <3 <3 <3 <3 <3 <3