Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na kostičky.
2
Vymačkané a pokrájené syrové kysané zelí a zahustíme moukou smíchanou s kypř. práškem. Mouky dáme tolik, aby vzniklo řídké, ale ne příliš vodnaté těsto. To pak vylijeme do vymazaného a vysypaného pekáče.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Deril
|17. 11. 2011 21:41
Dobrá děvčata, překecaly jste mne a já to tedy zkusím. Manželka je náročný tvor, jestli jí to nebude chutnat, budu se muset odstěhovat. :-)
Anonymous
|12. 4. 2011 23:10
pecka
Ivana Šlapáková
|29. 9. 2009 21:24
Tento recept znám pod názvem Brdlajs ze Záp. Čech. Rozdíl je jen v tom, že v těstě není zelí. A místo kypř. prášku se dává kvásek a celé se nechá kynout. Kynuté je lehké a i zdravější. K tomu kyselé zelí jako příloha.
Majka Rončáková
|11. 5. 2007 10:43
Dělala jsem včera a moc nám s dcerou chutnala, myslím, že se k tomu hodí pivo, ale bohužel se nám ani jedné nechtělo zajít do večerky, kterou máme vedle baráku. Dávám 1
Bára Vávrová
|7. 5. 2007 15:00
Super žrádýlko. Manžílek se až za ušima oblizovat. Dávám 1 s hvězdičkou!
Anonym
|23. 2. 2007 17:40
moc dobré, manžel se oblizoval aš za učima, měli jsme k tomu sterilizované kozí rohy, malé cibulky a okurky. je to dobré i za studena
Jana
|15. 7. 2006 20:27
Byla jsem velmi spokojená,jen těsta bylo hodně,tak jsem z části upekla bramboráky na pánvičce.Jinak si myslím,že tak ty 3 cm jsou ideální vrstva pro pečení.Pokud zůstane těsto uvnitř syrové,pečete příliš zprudka.Čím vyšší vrstva,tím pomaleji péct.Příliš tenká vrstva se nejspíš vysuší.
Jarmila Huhulová
|7. 2. 2006 19:26
Tenhle recept znám od mé tety, dělám ho pravidelně a moc nám chutná
Věra
|7. 2. 2006 14:46
Je to velmi dobrý recept, já však tam nedávám kypřící prášek, ani zelí ani slaninu, ale 9 lžic mletých škvarečků a trochu strouhanky. Kysané zelí dávám na hotový bramborák.
Tereza Jarčušková
|6. 2. 2006 13:54
Dajte nižšiu vrstvu cesta, asi 3 cm, aby sa vám prepieklo aj vnútro. Ak máte cesta viac, rozložte na dva plechy.
petra
|6. 2. 2006 09:51
stalo se mi to samé, co leně a Zdeně. Dala jsem to na pečící papír, zespodu to bylo hezky hnědé, navrchu docela křupavé a uvnitř mazlavé, jako syrově těsto na bramboráky. Může mi prosím někdo řici jak dlouho to peče vtroubě, když je těsto vysoké cca 5 cm? Já jsem pekla v plynové troube ne uplne naplno asi hodinu???
Helen Loyd
|6. 2. 2006 00:46
Na Sumave jsme to delali s drozdim, ja brambory uz dlouho nestrouham, ale dam je do blender a jsou bezva jak na cmundu na panev tak na pekac, kteremu se na Sumave rika BAC, ( jako bac na pekac)
Janina
|1. 2. 2006 23:31
Velmi dobré,jen jsem dala polohrubou mouku a část těsta opekla klasicky na pánvičce.Spojení všech ingrediencí je lahodné.Určitě budu vařit častěji.Díky za chutný recept.
Mila Veselá
|27. 1. 2006 12:45
Zkuste dát cmundu na pečící papír. Nic se nepřipeče a může se dát skutečně tenká vrstva. Výýsledek může být i trochu křupavý, jak kdo rád.
Zdena z JM
|27. 1. 2006 12:15
S cmundou mám podobné zkušenosti jako Lena.Pekla jsem ji kdysi dávno podle nějaké kuchařky a když jsem zkoušela dát na plech v tenké vrstvě aby byla pěkně propečená,tak se mi to připeklo tak,že jsem to seškrabávala špachtlí,když jsem to dala navysoko,tak to bylo uprostřed mazlavé.Nemám odvahu to znovu zkoušet.
Jana Tichá
|27. 1. 2006 08:09
Leno, těžko říct. Určitě to není tím, že to bylo na na jemno. Možná jste měla déle péct, ale spíš si myslím, že to bylo bramborama. Kolikrát i bramborové těsto je mazlavé a nic se s tím nenadělá ( podle obsahu škrobu v bramborách).
Lena
|27. 1. 2006 01:57
Chutove velmi dobre jen uvnitr to zustalo takove"mazlave". Nevim, kde jsem udelala chybu. Mozna se to ma opravdu jen strouhat, ja to rozsekala na jemno v robotu.
Jana Tichá
|25. 1. 2006 12:56
Jsem opravdu moc ráda, že vám chutná. Už proto, že jsem tohle jídlo dala dohromady jako pejsek a kočička - prostě jsem tam dala to, co komu nejvíc chutná. A hlavně - všechno od oka. Dík :-)
Martina S.
|25. 1. 2006 12:49
Opravdu moc dobré.
Gabriela B
|25. 1. 2006 10:44
Pokud máte rádi bramboráky, ale nebaví vás stát u plotny a smažit a smažit, tak vřele doporučuju tento recept. Je to moc dobré, teplé i studené. Dávám za 1. Paní Tichá děkuji za další super recept.
Alena H.
|25. 1. 2006 07:21
Včera jsem vyzkoušela - vynikající. Muhu všem doporučit.
Jarmila Hlaváčková
|23. 1. 2006 14:42
Bylo to výborné! Jako přílohu jsem podávala kyselé zelí a příště budu muset upéci dva plechy, aby bylo na přídání.
Jana z VM
|23. 1. 2006 07:47
Musím to vyzkoušet, protože my máme doma kachlová kamna a je pravda, že maso - např. kachna, husa, kuře nebo normální pečené maso - je z kachlových kamen nesrovnatelně chutnější, než z elektrické nebo plynové ! A troufnu si říct, že buchty - hlavně kynuté, vánočky, mazance, atd. , taky !!
Mucule
|22. 1. 2006 08:43
Má babička toto dělávala v troubě u kachlových kamen. Dělala vždy několik plechů a jmenovalo se to BÁC. Nepřidávala žádnou slaninu, ani kyselé zelí ale zato dostatek sádla. Vůbec to nevadilo, ba naopak.Zkoušela jsem to upéci v elektrické troubě, ale nikdy se mi to nepovedlo tak božské jako dělávala babička.Uvidím, jak se mi povede Váš recept.
Jana Tichá
|21. 1. 2006 10:28
Když jsem četla tenhle příspěvek, myslela jsem si, že je to "déja vu" :-)))
Jana Tichy
|20. 1. 2006 23:41
Jano, ani jsem si nemohla vzpomenout kdy jsem tento recept přidávala. ...a pak mi to došlo, že jsem to vůbec nebyla já. Shodou okolností dělám identický recept už léta. Nejen že člověk nemusí stát u plotny, ale co také ušetří kalorií!!!!! Je to výborné samotné nebo jako příloha k masům. Dá se to jíst i studené.
Helena Foitová
|19. 1. 2006 11:43
Maminka tento podobný pokrm dělala bez zelí a slaniny, místo prášku droždí a po vykynutí těsta vlila na vymaštěny plech, posypala mákem a po zapečení potřela sádle a upekla dozlatova. Výborné jídlo. Pokud se nesnědlo dalo se jís i studené. Říkali jsme mu "bác".
Helena
|16. 1. 2006 16:01
Davam do oblibenych ,pripomina mi to neco,co delala moje babicka a uz se ji nemuzu zeptat na recept.
Tereza Jarčušková
|16. 1. 2006 07:11
Tak som to v sobotu urobila a malo to veľký úspech. Manžel mi pílil ešte aj v nedeľu uši, že to môžem urobiť znova. Je to skutočne dobré, jedli sme na obed, ale dojedali celé popoludnie a fučali... Vďaka za recept.
Jana Tichá
|12. 1. 2006 19:12
Terezko, my máme doma rádi cmundu (bramborák), ale ne každému chutná smažené. S kombinací uzeného a kys.zelí je vždycky dobrá. Znám ještě jednu na pekáč, tam se ale dávají kvasnice a nám tohle moc nechutná. Takže tahle varianta u nás vznikla jako takový kompromis.
Tereza Jarčušková
|12. 1. 2006 14:11
Janka, neviem, či sa teším viac receptu, pretože je jednoduchý, ale výborný, alebo tomu, že ste opäť prispeli do receptov.