Cizrnu necháme namočenou 8 - 12 hodin (do vody muzeme přidt jedlou sodu, asi půl lžičky na 0,5 l vody). Pak vodu slijeme, cizrnu propláchneme a v nove vode uvarime domekka (zhruba 120 minut v tlakovém hrnci 35 minut), nesolime. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, na čtvrtky nakrájená rajčata, přidáme uvarenou cizrnu a vse vaříme 15-20 minut, dokud nezmekne zelenina. Po uvaření osolíme a můžeme okořenit pálivou paprikou a posypat nakrájenou petrželí. Můžeme podávat samostatně anebo smícháme s těstovinami.
Vyborne. Nemela jsem celer, ale nechybel mi tam. Rajcata jsem dala az uplne na konec, aby zustaly vitaminky a mne tyo tak i vic chutna. Ke konci jsem pridala dva strouzky cesneku a bylo to vyborne. Zkuste :-)
Trochu vody ve ktere se cizrna varila pridejte, at se ma v cem uvarit zelenina.
Barča
|22. 1. 2014 07:43
Chtěla jsem se zeptat, jestli se cizrna potom přidává i s tou uvařenou vodou.
Eve
|3. 1. 2014 22:46
Úžasný! Děkujeme za recept.
JTereza
|28. 6. 2013 18:40
Cícer treba skutočne tak dlho namáčať, nie ako fazuľu. Potom jej stačí 20 min . Čím dlhšie ju máčate, tým má lepšiu chuť, ostatne všetky strukoviny. Vláknina potrebuje čas na nasiaknutie. :-)
predpokladam, ze cizrnu varite v tlakovem hrnci pokud vam staci 20 minut. me by 20 minut opravdu nestacilo, ale faktem je ze takdlouho jsem ji namocenou nikdy nemela... Vzdycky si vzpomenu na posledni chvili. :-)
já se receptem pouze inspirovala k jinému jídlu, ale přijde mi zbytečné vařit cizrnu 2 hodiny!!! namočené jsem měla přes noc asi 14-15 hodin a po 20 minutách vaření mám cizrnu tak akorát, jak jí potřebuji - měkkou, ale na skus, aby se mi při další úpravě nerozpadala
lada
|18. 9. 2012 19:52
tak toto byla moje cizrnova premiera. nez jsem sla do prace, namocila jsem ji a vecer jsem se lekla, ptz z te misky pretekala a takove velke boby z toho :D sice mi pak sezrala spoustu elektriky nez se uvarila domeka, ale je vyborna. cele se mi to do panve nevlezlo, tak ji tu jim samotnou s mrkvi. a vazne lahudecka :D <3
K.K.
|17. 7. 2012 15:23
super <:-)
Jan
|11. 6. 2012 20:32
Myslim, že Martin možná reagoval na příspěvek z 08.11.2010 - "Tenhle způsob úpravy cizrny my rádi, je moc dobrý i s klobásou." ... on vlastně recept pochválil a pak dodal, že klobásu by tam nedával :) Ale kdoví ;)
Prosim o opravu autora fotky u receptu, autorem fotky nejsem ja, ale Tereza J. Uz jsem na to jednou upozornovala. Diky.
aliena
|4. 7. 2011 15:46
Díky za inspiraci, trošku jsem recept obměnila. Cizrnu jsem uvařila dopředu, ale bez sody. Zeleninu jsem udusila na olivovém oleji a navíc jsem dala cuketu, červenou čerstvou papriku, kořenovou petržel, česnek, pálivé papriky celou lžíci, zeleninový bujón a ještě pepř a tymián a čerstvou zelenou petrželku a trochu kečupu. Hotovou cizrnu bez vody jsem přidala do zeleniny. Dostatečně dlouho namočená cizrna se uvaří do měkka i bez tlakového hrnce. Taky je škoda vařit zeleninu v papiňáku - rozvaří se a není už tak dobrá. K tomu bagetka s česnekem, maso tomu opravdu nechybí.
Tenhle způsob úpravy cizrny my rádi, je moc dobrý i s klobásou.
Jana Sochová
|3. 3. 2010 16:51
Moc dobrá obměna cizrny, děkuji za recept.
Terka Pokorná
|18. 3. 2009 17:59
jinak recept mc chválím!!
Terka Pokorná
|18. 3. 2009 17:58
cizrna sice sodou změkne a nenadýmá, ale prý ztratí dost živin. tak dělejte jak myslíte :-)
jana martanovicova
|15. 1. 2009 07:29
Veľmi chutné jedlo.Teraz po sviatkoch padne veľmi dobre.
Tereza J.
|27. 4. 2008 07:57
Cícer bol veľmi chutný, aj keď ja mrkvu vyberám :))) ďakujem za novú obmenu cíceru, je to za 1:)))
Tereza J.
|27. 4. 2008 07:53
Bolo to veľmi chutné, aj keď ja som mrkvu vyberala von :))) Len som uvarila cícer dopredu samostatne, zvyšok podľa receptu. Ďakujem za ďalšiu obmenu cíceru. Za 1.
Tereza J.
|24. 4. 2008 17:44
Strukoviny od sódy zmäknú rýchlejšie, lenže zároveň sa v nich zničia vitamíny skupiny B. A to by bola škoda. Radšej dlhšie namáčať. Ale to je na každom, ja nepoužívam sódu, cícer je namočený, zajtra varím, pretože máme cícer radi a toto sa mi páči:))) Potom pribudne aj foto.
MartinV
|18. 11. 2007 11:27
Proti nadýmání u luštěnin slouží kurkuma (součást karí), která je i krásně obarví a výborně dochutí.
Lusinda
|15. 11. 2007 12:57
Já jsem četla,že díky sodě luštěnina nejen změkne,ale je to dobré i proti nadýmání.
Anonym
|15. 11. 2007 07:04
Nejsem autor,ale slyšela jsem,že soda pomůže uvařit cizrnu dříve.PS
iva nemcova
|14. 11. 2007 19:49
Ano,pridanim sody cizrna lepe zmekne a je jemnejsi,ale pokud ji nepridate,tak se nic nestane.Zmekne i tak.Tchyne rika,ze se cizrna sodou "otevre". :-)
Gábina H
|14. 11. 2007 15:46
Jakou funkci má ta soda při namáčení cizrny? Lépe změkne?