Zbyly vám žloutky? Pak určitě vyzkoušejte tenhle báječný citronový krém neboli lemon curd. Kromě žloutků potřebujete už jen citron, třtinový cukr a máslo. Hodí se do palačinek, koláčů, dortů, na naplnění makronek, ale také do vánočního cukroví a skvělý je i na toasty. A nebojte, je jednoduchý na přípravu a také rychlý.
Jakmile máslo povolí, začněte šlehat metlou. Vodu ve vodní lázni udržujte pod bodem varu, mísa by neměla být příliš horká, aby žloutky nezačaly tuhnout. Vytrvale šlehejte, dokud nevznikne kompaktní, lepivý krém. Bude mít tendenci postupně houstnout, proto neotálejte. Jakmile docílíte správné konzistence, měl by jít pohodlně nabrat na lžičku či mazat na chleba. Krém dejte do uzavíratelné sklenice a uchovejte v ledničce, vydrží několik týdnů.
3
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)