Letní dort s lahodným krémem z mascarpone, šlehačky, cukru a vanilky, plněný třešňovým rozvarem, chutná božsky. Díky olivovému oleji a jogurtu je korpus dokonale vláčný a s čerstvými třešněmi neodolatelný.
Do mísy robotu dejte cukr, vejce a šlehejte asi 5 minut, vznikne hustá a objemná pěna. Do vyšší misky nalijte olej, promíchejte ho s jogurtem nebo podmáslím a citronovou kůrou. Postupně za pomalého šlehání vše vlijte tenkým pramínkem k vaječné směsi. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva a přisypte k ostatním ingrediencím, teď už jen krátce promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
2
Dortovou formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi na 60 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Hotový korpus nechte vychladnout.
Než se korpus upeče, připravte třešňový rozvar. Asi dvě třetiny třešní vypeckujte, dejte je do rendlíku, přidejte cukr, vodu a vařte na mírném plameni asi 20 minut. Vznikne hustá omáčka.
4
Mascarpone dejte do mísy spolu se šlehačkou, cukrem, vanilkou a ušlehejte hustý krém.
Vychladlý korpus prokrojte, bohatě potřete třešňovým rozvarem a přiklopte vrchní částí korpusu. Navrch naneste krém, dort ozdobte zbylými třešněmi a pár kapkami rozvaru.
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2020)