Připravte polevu. Moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou a v ledničce nechte trochu ztuhnout. Z mouky prozatím odložte stranou 1 lžíci. Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli.
2
V druhé míse utřete máslo s cukry, vanilkový extrakt, pak zašlehejte jedno vejce po druhém. Střídavě přidávejte suchou směs a zakysanou smetanu.
3
Borůvky promíchejte s odloženou lžící mouky a jemně nastrouhanou citronovou kůrou a velmi zlehka vmíchejte do těsta.
4
Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
5
Naplňte ji těstem a pečte v předehřáté troubě při 175 °C dozlatova, asi 60–65 minut.
6
Nechte ji vystydnout, ozdobte polevou, zbývajícími borůvkami a čerstvou mátou.