ml
citronová šťáva
ze 4 - 5-ti citronů nebo pomerančů
citronová kůra
(pomerančová) z jednoho citronu - jen žlutá část!
140
g
cukr krupice
dle chuti, cca
2
ks
vejce
2
lžíce
vanilkový pudink
- sypký
125
g
máslo
- půl kostky
500
g
měkký tvaroh
nebo mascarpone, cca
300
g
zakysaná smetana
nebo bílý jogurt, cca
moučkový cukr
na doslazení krému dle chuti
kompotované ovoce
nebo čerstvé
cukrářské piškoty
nebo dětské
šlehačka
Postup přípravy receptu
1
Šťávu, kůru, cukr, pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme metlou a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.
2
Do zchladlého krému zašleháme zhruba 500 g tvarohu nebo mascarpone a dle požadované hustoty krém zředíme jogurtem nebo zakysanou smetanou. Množství cukru si každý určí podle své chuti.
3
Do skleniček nebo mističek dáváme střídavě citronový / pomerančový krém, který prokládáme piškoty máčenými v ovocné šťávě z kompotu nebo v likéru a ovocem dle vlastní chuti: broskve, meruňky, maliny, mandarinky, pomeranč (měsíčky bez slupky), pomelo...
4
Hotové poháry necháme vychladit a proležet. Před podáváním dozdobíme dle vlastní chuti kopečkem šlehačky, kouskem ovoce, plátkem citronu či pomeranče...