citronová kůra
nebo pomerančová, čerstvě nastrouhaná
2
lžíce
hnědý rum
1
ks
vanilkový cukr
1
lžíce
cukr krupice
270
g
hladká mouka
cca
olej
na smažení
Krém
80
ml
citronová šťáva
nebo pomerančová
1
lžička
citronová kůra
nebo z pomeranče, čerstvě nastrouhaná
70
g
cukr krupice
1
ks
vejce
1
lžíce
vanilkový pudink
- sypký
70
g
máslo
měkký tvaroh
nebo mascarpone dle potřeby
Postup přípravy receptu
1
Palačinky: z uvedených ingrediencí umícháme hladké řidší těsto, které necháme za občasného promíchání odstát cca 20 - 30 minut. Jemně nastrouhanou čerstvou kůru (pouze žlutou nebo oranžovou část) přidáme dle vlastní chuti. Pak naběračkou těsto rozléváme na olejem pomaštěnou rozpálenou pánev a smažíme z obou stran dozlatova.
2
Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu.
3
Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.
4
Do zchladlého krému zašleháme zhruba 300 g tvarohu nebo mascarpone, dle požadované hustoty můžeme krém zředit například i troškou jogurtu nebo zakysané smetany. Množství cukru si každý určí podle své chuti.
5
Palačinky potíráme citronovou náplní dle chuti. Citronová náplň je o dost výraznější než pomerančová, takže nedoporučuji palačinky příliš přeplnit. Dozdobit můžeme palačinky před podáváním ještě kopečkem šlehačky.