Delikatesu původem z rakouské kuchyně musíte rozhodně vyzkoušet. Trhaný lívanec s borůvkami posypaný moučkovým cukrem a politý lahodným šodó vynese vaše chuťové pohárky až do nebe. Ozdobit můžete jablky nebo jahodami.
Nejprve si připravte těsto. Oddělte žloutky a bílky, k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte dotuha. Dejte vychladit. Ke žloutkům přidejte cukr, špetku soli, mléko a společně je prošlehejte, nakonec přidejte hladkou mouku a opět vše dobře promíchejte. Přihoďte špetku prášku do pečiva a velmi jemně vmíchejte bílky.
Zlehka rozehřejte pánev, dejte na ni máslo. Na pánev vlijte tři čtvrtiny těsta. Pomocí stěrky ho rovnoměrně rozetřete po pánvi, vznikne tak jeden velký nadýchaný lívanec.
3
Vyčkejte 4 minuty, až se začnou objevovat bublinky a přidejte borůvky.
Po dalších 4 minutách můžete začít trhat. Pocukrujte a promíchejte.
8
Následně připravte šodó nad vodní lázní. Základ tvoří žloutky, bílé víno, cukr a vanilka. Ke žloutkům opět přijde špetka soli. Přilijte sladší bílé víno a vše metličkou prošlehejte.
9
Dno misky se vody nesmí dotýkat, postupně přidávejte i cukr dle sladkosti vína a vanilku.
10
Poté šlehejte. Šlehání může trvat i 10 minut, než vznikne pěna.
11
Trhanec můžete podávat s jahodami, jablky nebo jiným ovocem.