• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Císařský trhanec
Napište svůj komentář k receptu

Císařský trhanec

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 15
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
6fotografií
Nahrát fotku
 

O tom, jak vznikl tento nadýchaný dezert panuje několik verzí a jen těžko lze soudit, která z nich je ta pravá. Říká se, že jednoho dne se císař ukryl v lesech před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si jej tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na královském dvoře. Ať už je tomu jakkoliv, jedno je jisté, pokrm vznikl na dvoře císaře Františka Josefa a právě on si jej natolik zamiloval, že po něm získal svůj název.

Suroviny

4 porce
    • 5
      ks vejce
    • 300
      g hladká mouka
    • 500
      ml mléko
    • 100
      g cukr krupice
    • citronová kůra z 1/2 BIO citronu
    • rozinky
    • hnědý rum
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Rozinky nasypeme do misky a zalijeme je trochou rumu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, cukr a mléko a vše kvedlačkou promícháme. Nyní přidáme prosátou mouku a opět kvedlačkou promícháme. Míchejte pečlivě, aby v těstu nebyly hrudky a těsto bylo pěkně hladké. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, který pak pečlivě vmícháme do moučného těsta.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

2
Na pánvi rozehřejeme trochu másla a těsto na něj rovnoměrně vlijeme. Povrch posypeme rozinkami přikryjeme poklicí. Stáhneme teplotu a těsto smažíme 5 minut. Pak ho obrátíme a ještě 2 minuty opékáme z druhé strany.
3
Upečený trhanec dvěma vidličkami roztrháme na menší kousky a posypeme velkou vrstvou moučkového cukru. Podáváme ho s oblíbeným džemem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit nekynuté lívance bez vajec

4
Tento a další recepty najdete v cestovatelské kuchařce Neplecha na plechu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem

Lívance z podmáslí s borůvkami a…

LÍVANCE

LÍVANCE

Lívance s borůvkami a medovou slaninou

Lívance s borůvkami a medovou slaninou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sladká jídla
Smažení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Hladká mouka Hnědý rum Mléko Rozinky Sůl Vejce

Nekynuté lívance bez vajec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mojito

Mojito

Cibulový koláč se slaninou

Cibulový koláč se slaninou

Pařížský dort

Pařížský dort

Rybízová pěna

Rybízová pěna

Nekynutý koláč s různým ovocem

Nekynutý koláč s různým ovocem

Bábovka s jablíčky a skořicí

Bábovka s jablíčky a skořicí

Bramborové placky se špenátovým nákypem

Bramborové placky se špenátovým…

Ovocný dort s želé

Ovocný dort s želé

Kávovo-ořechová roláda

Kávovo-ořechová roláda

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Nekynuté lívance bez vajec

Poslední sledované recepty

132
Jarní salát (nejen) se sýrem
Jarní salát (nejen) se…
61
Rybí steak
Rybí steak
38
Baklava s ořechy
Baklava s ořechy
26
Hráškový falafel s pečenými batáty
Hráškový falafel s…
25
Dušené zelí mojí babičky
Dušené zelí mojí babičky

Zajímavé články

Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i…
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
AHA.cz Životní krok Artura Štaidla! Dítě se sexy zrzkou?

Životní krok Artura Štaidla! Dítě se sexy zrzkou?

Mimibazar Šetrná pomoc při rýmě: Naučte děti smrkat a sáhněte po homeopatikách

Šetrná pomoc při rýmě: Naučte děti smrkat a sáhněte po homeopatikách

Dáma.cz Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Blesk pro ženy Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Ženy.cz 5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

Blesk.cz Dědictví po Karlu Heřmánkovi (†76): Porcovali šokujících 178 milionů! Závěť sepsal den před sebevraždou

Dědictví po Karlu Heřmánkovi (†76): Porcovali šokujících 178 milionů! Závěť sepsal den před sebevraždou

SportRevue.cz Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

Další doporučené recepty:

Cikánské toasty
Cikánské toasty
Cimpr Campr
Cimpr Campr
Císařská kýta
Císařská kýta
Císařský trhanec s borůvkami a šodó
Císařský trhanec s borůvkami a šodó
Citronáda s rozmarýnem
Citronáda s rozmarýnem
Citronová (pomerančová) bábovka
Citronová (pomerančová) bábovka
  • Recepty.cz
  • Císařský trhanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact