O tom, jak vznikl tento nadýchaný dezert panuje několik verzí a jen těžko lze soudit, která z nich je ta pravá. Říká se, že jednoho dne se císař ukryl v lesech před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si jej tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na královském dvoře. Ať už je tomu jakkoliv, jedno je jisté, pokrm vznikl na dvoře císaře Františka Josefa a právě on si jej natolik zamiloval, že po něm získal svůj název.
Rozinky nasypeme do misky a zalijeme je trochou rumu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, cukr a mléko a vše kvedlačkou promícháme. Nyní přidáme prosátou mouku a opět kvedlačkou promícháme. Míchejte pečlivě, aby v těstu nebyly hrudky a těsto bylo pěkně hladké. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, který pak pečlivě vmícháme do moučného těsta.
Na pánvi rozehřejeme trochu másla a těsto na něj rovnoměrně vlijeme. Povrch posypeme rozinkami přikryjeme poklicí. Stáhneme teplotu a těsto smažíme 5 minut. Pak ho obrátíme a ještě 2 minuty opékáme z druhé strany.
3
Upečený trhanec dvěma vidličkami roztrháme na menší kousky a posypeme velkou vrstvou moučkového cukru. Podáváme ho s oblíbeným džemem.