Vidím, že tento výborný recept již dlouho nikdo nekomentoval. Dělám již léta. Jen trošku upravený. Na 1 kg prorostlejšího bůčku dávám 0,5 kg vepř. plecka. Z bůčku odkrojím kůži, pokrájím jej na kostky široké cca 3 cm, plecko pokrájím na kostky 2x2 cm, vložím do tlakového hrnce i s kůží z bůčku, přidám sůl / o půl čaj. lžičky více/, místo rychlosoli 2 čaj. lžičky mletého cukru / na doporučení řezníka /. Po uvaření kůži z bůčku vyjmu / dám pejskovi / a maso mírně rozšťouchám kvedlačkou, plním do zavařovacích sklenic, uzavřu a pro jistotu zavařuji asi 1 hod. Ostatní podle receptu. Používám nejraději za studena na chléb s cibulí, ale také na těstoviny, do francouzských brambor.
Kolegyně to dělala z úplně libového bůčku, ale aby ta "vepřovka" nebyla tak suchá, radila bůček méně libový.
Mám ještě jeden dotaz..o) Dalo by se použít i jiné vepřové maso než bůček(např. plecko , krkovice)nebo je ten bůček opravdu nutný?Nebo jestli bych mohla aspoň polovinu nahradit jiným masem?Děkuji.o))
maso jsem připravila a zavařila podle vašeho receptu,je lepši uvařit hned dvě davky protože zmizi rychle.Je to vynikající
Praganda se sežene v Makru, viděla jsem ji i Ternu.
pani květoslavo.kde seženu tu sul pragandu.dekuji
Tak odměřeno, ze dvou dávek je toho 3,4 litru.Kolik má sklenička od přesnídávky nevím,to už si musíte přepočítat.
Nikdy jsem to neměřila,ale momentálně to mám v tlakáči,tak se pokusím to odměřit a dám vědět.
Kolik je z tohoto množství masa skleniček(např.přesnídávkových)?
Nevím, nezavařovala jsem, bylo to tak uvedeno v původním receptu. Já osobně bych to tak udělala a po vychladnutí uložila v ledničce.My to sníme a když máme hodně, tak rozdáme.
Kvetko a pul hodiny zavarovaní stačí? Neni to málo?