• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Čínská rýže
Napište svůj komentář k receptu

Čínská rýže

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Čínská rýže
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      hrnek rýže čínská nebo basmati
    • 1,75
      hrnek voda
    • 1
      lžíce olej arašídový či kukuřičný

Postup přípravy receptu

1
Rýži proplachujeme studenou vodou tak dlouho, až je voda čirá. Nejlepší způsob asi je, dát ryži do většího sítka nebo cedníku s malými otvory a to pak vložit do mísy, přičemž rýží necháme protéct vodu a až je mísa plná, kalnou vody vylijeme a to si zopakujeme víckrát. Rýže by jinak byla při vaření příliš leptavá a po uvaření by zase nemusela držet pohromady či naopak by mohla být od sebe zcela neodělitelná. Následovně dáme do hlubokého hrnce s tlustým dnem 1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže a lžíci oleje.
2
POZOR: Nesolíme! Asijské druhy rýže se totiž nikdy nesolí. Olej zabrání převaření vody a přilepení rýže ke dnu hrnce. Především ale, přidá rýži velmi delikátní příchuť. Hrnec přikryjeme a vše přivedeme k varu (na středním plameni). Zamícháme a bez pokličky vaříme dál, až se voda vypaří, občas promícháme. Tato část vaření by měla trvat zhruba 10 minut. Poté okamžitě stáhneme plamen na minimum a chvilku pod pokličkou takhle hrnec ohříváme dal (cca minutu) a nakonec dáme bokem. V tento okamžik se vám rýže může zdát ještě hodně tvrdá, ale rýže se nechá pod pokličkou odpočívat ještě minimálne 15 minut. Za tuto dobu by měla získat konzistenci vhodnou ke konzumaci. Zrnka rýže nejsou rozvařená a přesto k sobě mírně lepí. Proto je tato rýže vhodná i k jezení s tyčinkami (jak je v Asii zvykem). Navíc tato rýže krásně voní a chutná. Je ideální přílohou ke všemu, kde používáte rýži klasickou, ale zjistíte, že narozdíl od té klasické si na čínské rýži pochutnáte i když ji jíte samotnou.
3
K úpravě nejsou vhodné druhy rýže s označením parboiled a neloupaná. Také se nedoporučuje používat rýži jako je Uncle Bens nebo vůbec rýži, která nepochází z Asie. Ovšem také nepoužívejte rýži japonskou, ta je totiž hodně leptavá a proto k této úpravě nevhodná.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Čínská svíčková

Čínská svíčková

Čínská sladkokyselá omáčka

Čínská sladkokyselá omáčka

Čínská dýně

Čínská dýně

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mia | 27. 10. 2015 15:18

    Určitě doporučuji basmati! je velmi chutná. Zkuste tuhle http://www.asijske-potraviny.eu/ryze/121-ryze-basmati-shalamar-10x1kg.html nebudete zklamaní. :-)

  • Tyjo z Hrachovca
    Tyjo z Hrachovca | 13. 1. 2015 23:35

    Proti připékání doporučuji vařit rýži ve vodní lázni pod pokličkou - nemusíte nic míchat, funguje to jako rýžovar... jen sem tam musíte doplnit vodu ve spodním hrnci, abyste si ho nezničili... A nepřidávám ani olej, chuť rýže lépe vynikne.

  • petra | 16. 11. 2014 01:31

    V receptu je "1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže", tak nevím v čem je problém

  • petra | 16. 11. 2014 01:30

    V receptu je napsáno "1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže", tak nevím v čem je problém....

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 4. 6. 2012 19:50

    Basmati rýže nás překvapila svou specifickou vůní a chutí. Ze začátku jsme hodnotili neosolenou rýži spíše negativně, ale po pár soustech jsme si rychle zvykli a nakonec nám moc chutnala.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 4. 6. 2012 19:48

    Zkuste zeslabit plamen, tak se bude voda déle odpařovat.

  • Edit | 31. 3. 2012 13:15

    To je hnus ! :-$

  • kurt | 12. 2. 2012 13:32

    Nevim proc, ale ryze se mi pripeka :-(

  • Patrick Schmitt | 10. 12. 2008 01:17

    omlouvám se za ty 2 š ve slově "stačí" a 2 ž ve slovech "vždy" a "použít" počítač se mi zbláznil a píše mi všechna písmena s háčkem včetně ů hned 2x a ja to nestíhám mazat...

  • Patrick Schmitt | 10. 12. 2008 01:13

    Nejdřříve musím upozornit kuchařky a kuchaře na to, že poměr rýže a vody je nevhodný, proto jej nechám změnit na 1 1/2 ku 1 3/4. Stalo se to proto, že jsem podle tohoto receptu vařil v zcela jiném množství, které ovšem staččí málem pro celou českou armádu. Vody by mělo správně byt vžždy a cca 1/4 hrnku víc než rýže! Jinak jsem Vám, pane Jiří před chvílí odeslal odpověď na Váš e-mail. ;-) Aby i ostatní znaly odpověď na tento Váš dotaz: Vyzkoušel jsem všelijaké typy rýže, které jsem většinou zakoupil v německy mluvícím zahraničí, kde existují obrovské asijské supermarkety, plné zboží dováženého přímo z Asie. Mezi tyto druhy patří prostý čínský baifan, jasmínová rýže, siamská rýže apod. Jelikož se u nás nedostane baifan, doporučuji použžít rýži basmati firmy Himalaya Gold. Docílíte výberných výsledků. Je lepší než různé rýže dovážené firmou F.W. Tandoori.

  • Jiří Rozehnal | 9. 12. 2008 23:40

    Recept určitě vyzkouším. Mohl byste mi prozradit, jakou kupovanou rýži(kromě basmati) ste použil? Díky

  • tatuška | 10. 10. 2007 09:33

    rýže basmati mě překvapila, voňavá a chutná - opravdu i samotná třeba s petrželkou a trošku politá máslem :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Rýže
Přílohy Rýže Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olej Rýže Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Čočka na slanině

Čočka na slanině

Prezidentský beránek

Prezidentský beránek

Mexické placky tortillas z mouky

Mexické placky tortillas z mouky

Cheesecake jednoduše podle Alberta - též DIA

Cheesecake jednoduše podle Alberta -…

Lilkové koláčky

Lilkové koláčky

Drobenkový koláč s rebarborou

Drobenkový koláč s rebarborou

Kakaové řezy s krémem

Kakaové řezy s krémem

Sýrovo-smetanové zapékané řízky

Sýrovo-smetanové zapékané řízky

Kyšková buchta s třešněmi

Kyšková buchta s třešněmi

Doporučujeme

60 minut
Pečené brambory s brynzou a slaninou

Pečené brambory s brynzou a slaninou

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Myslivecké kuře s česnekovou polentou

Myslivecké kuře s česnekovou polentou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

32
Koktejl Mai-Tai
Koktejl Mai-Tai
31
Krtkův dort
Krtkův dort
29
Rybí krém bourride
Rybí krém bourride
27
Bešamelová omáčka s česnekovými výhonky
Bešamelová omáčka s…
26
Drožďová (kvasnicová) pomazánka se slaninou
Drožďová (kvasnicová)…

Zajímavé články

Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a…
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla, kompot nebo je přidejte k masu
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla…
AHA.cz Noční můra Šípa se naplnila! Zdrogovaný host ve Všechnopárty

Noční můra Šípa se naplnila! Zdrogovaný host ve Všechnopárty

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 31. 10. 2025: Kdo se dnes nechá unést emocemi a na koho čeká nová příležitost?

Denní horoskop na pátek 31. 10. 2025: Kdo se dnes nechá unést emocemi a na koho čeká nová příležitost?

Ženy.cz Nebaví vás přeplněná fitka? Zařiďte si domácí posilovnu

Nebaví vás přeplněná fitka? Zařiďte si domácí posilovnu

Blesk.cz Zemřel Menzelův vojín Čonkin! Bylo mu jen 58 let

Zemřel Menzelův vojín Čonkin! Bylo mu jen 58 let

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Denní horoskop na čtvrtek 30. 10. 2025: Kdo dostane nečekanou nabídku a komu se zkomplikuje den?

Denní horoskop na čtvrtek 30. 10. 2025: Kdo dostane nečekanou nabídku a komu se zkomplikuje den?

Další doporučené recepty:

Číňan na houbách
Číňan na houbách
Číňánkovy kuličky na zelí
Číňánkovy kuličky na zelí
Čínská dýně
Čínská dýně
Čínská sladkokyselá omáčka
Čínská sladkokyselá omáčka
Čínská svíčková
Čínská svíčková
Čínské čtverečky
Čínské čtverečky
  • Recepty.cz
  • Čínská rýže
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact