g
vepřové maso
případně hovězí, skopové či krůtí stehna
150
g
klobása
nejlépe paprikové nebo jiná uzenina
100
g
špek
nebo slanina
2
lžíce
rostlinný olej
4
ks
cibule
větší
2
stroužek
česnek
směs koření - maďarský guláš
500
g
brambory
sůl
2
ks
paprika
červená a zelená
3
ks
rajčata
2
ks
nakládané okurky
ve sladkokyselém nálevu
1
lžíce
kečup - jemný
jíška
na zahuštění
tmavý chléb
jako příloha
Postup přípravy receptu
1
Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou slaninu. Když slanina zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku. Zpěníme a když začne cibule zlátnout, zasypeme rovnoměrně kořenící směsi "Maďarský guláš". Opatrně ještě chvíli restujeme do ztmavnutí.
2
Přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso. Maso za stálého míchání opékáme a ode dna pečlivě seškrabujeme nánosy až do úplného vysmahnutí šťávy. Podlijeme asi 500 ml vody a dále dusíme maso až do změknutí (v tlakovém hrnci - cca 15 minut.).
3
Guláš doplníme horkou vodou do jednoho litru, přivedeme k varu, osolíme a postupně přidáváme na kolečka nakrájené klobásy, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na proužky nakrájenou čerstvou papriku, nakrájená rajská jablíčka a na kolečka nakrájené okurky. Vaříme ještě na mírném ohni (cca 10 - 15 minut), až jsou brambory měkké.
4
Pokrm zjemníme kečupem (sladkým nebo ostrým) a dle potřeby naředíme vodou nebo zahustíme tmavší jíškou. Dochutíme solí a cayenským pepřem.