g
vepřová plec
- nejlépe ovarová, s kůží a kostí, cca
350
g
cibule
300 -
1
ks
česnek
středně velká palička
drcený kmín
dle chuti
sůl
Postup přípravy receptu
1
Ovarovou plec ze všech stran nasolíme a necháme přes noc odležet.
2
Do pekáče dáme pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme cca 1 dcl vývaru nebo vody, vložíme nasolenou plec, kterou posypeme kmínem, zaklopíme a dáme do předehřáté trouby péct na 190 °C téměř doměkka.
3
Dle potřeby během pečení podléváme. Plec pak vyndáme a cibuli s česnekem rozmixujeme na kaši, kterou zředíme do potřebné omáčkové konzistence.
4
Plec vrátíme do pekáčku, přelijeme omáčkou a za občasného polití dopečeme bez přikrytí dozlatova.
5
Omáčku, je-li třeba, dochutíme dle vlastní chuti solí, případně opepříme.
6
Pokrájenou plec můžeme podávat téměř s jakoukoliv přílohou. Maso nebo přílohu přelijeme omáčkou.
...když budete chtít mít víc omáčky, tak klidně výpečkový sos nastavit můžete troškou mouky (nebo solamylem) s vodou ;-)
Bláhová
|27. 9. 2014 12:11
Za chvilinku nandavám a masíčko vypadá i voní úžasně. Teď jsem rozmixovala omajdu, tak umyju mixér, dopeču kůrčičku a jdeme na to! Koukala jsem ještě, jestli se omáčka zaváří s moukou nebo ne, to mi jaksi uniklo.
Pavlína
|12. 7. 2013 20:04
Zítra vyzkouším, jsme masoví a plec je na pečení super. Taky už dlouho slibuju rodině knedlíky tak zabiju dvě mouchy jednou ranou. :-)
Jana Martínková
|2. 6. 2013 17:39
Bohužel jsem nikde nesehnala doporučovanou ovarovou plec, ale vepřové koleno se mi zdálo jako nejpodobnější a dobrá volba. Bylo pořádně velké tak jsem ho vykostila a pekla kůží nahoru a tu jsem nakonec nechala bez poklice chytit barvičku. Až někde seženu tu ovarovou plec určitě jí udělám, ale i to koleno bylo exkluzivní a s bramborovým knedlíkem naprosto bez chybičky, všem mohu doporučit a děkuji za recept. Jana Martínková