Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka osmažíme dozlatova. Pak přisypeme pokrájenou cibuli a dále smažíme dosklovata za občasného promíchání. Poté dochutíme tím, co máme rádi: bylinkami nebo česnekem, kmínem, paprikou, promícháme společně s cibulí a masem, zalijeme vývarem jen tolik, aby bylo maso ne zcela ponořené a dusíme pod poklicí doměkka, za občasného promíchání a případného podlití. Já používám papiňák, protože dobu dušení výrazně urychlí a takřka za 15 minut je maso měkké (téměř bez podlití!) a cibule rozdušená. Zahušťovat (pokud jsme maso neulili) není nutné moukou ani ničím jiným, jelikož nám jako zahušťovadlo rozdušená cibule poslouží dostatečně.
2
Podáváme s bramborem, rýží, těstovinami, bramborovými noky a zelím či špenátem.
3
Jestliže chceme dělat pórkové vepřové maso, postupujeme stejně, jen pórek vyměníme za cibuli.