Recept na zadělávanou cibuli nebo cibulovou omáčku se moc neliší, tak jsem spojil dva recepty v jeden. Pokud chceme omáčku, budeme pouze přidávat o něco více vývaru, aby byla řidší. Pokud chceme zadělávanou cibuli, ta bude o něco hustší, kašovitější a můžeme do kořeněné cibulové jíšky přidat pouze smetanu a vývar a vynechat cukr s octem (my tedy raději sladkokyselou). Základ můžeme dělat i na sádle.
2
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme pokrájenou cibuli s kmínem dosklovata, zasypeme moukou a osmažíme světlou cibulovou jíšku. Osolíme, opepříme, osladíme, zalijeme smetanou, vývarem dle potřeby (hustoty) a provaříme. Nakonec dochutíme octem dle chuti a máme hotovo.
3
Podáváme s bramborem, knedlíkem, vejcem, uzeným, klobásou nebo jako přílohu k pečenému masu...
4
Do zadělávané cibule můžeme vmíchat pokrájené uzené nebo škvarky.