kg
uzené maso
(krkovička, kotleta, popř. uzené kuře, uzený jazyk - jak kdo má rád)
1
svazek
jarní cibulka
i s natí (cca 5 ks)
1
lžíce
sádlo
3
lžíce
hladká mouka
(3 až 4)
bobkový list
nové koření
pepř celý
sůl
Postup přípravy receptu
1
Uzené maso uvaříme s kořením ve vodě do měkka.
2
Na oleji nebo sádle osmažíme nakrájené bílé části cibule. Zasypeme moukou a opražíme do zlatova. Jakmile nám začne jíška hnědnout, zalijeme ji zchládlým vývarem z uzeného masa, rozšleháme metličkou a přivedeme k varu. Povaříme asi 10 minut.
3
Do hotové omáčky přidáme na jemná kolečka nakrájenou cibulovou nať, popř. osolíme.
4
Uvařené uzené maso nakrájíme na plátky popř. obereme z kostí a vložíme do omáčky.
U tohoto receptu mi velmi chyběla informace o tom, v jakém množství vody uzené vařit (aby výsledný vývar nebyl příliš chuťově prázdný) a jakým množstvím vývaru ředit omáčku (postupně to houstne). Nějak jsem to odhadla, docela nám to chutnalo, ale myslím si, že kdyby byly v receptu přesnější informace, mohlo to být ještě o kousek lepší, protože jsem dala zbytečně moc vody na vaření masa.
Sice je v receptu uzené maso,ale přesto prosím o zařazení mezi omáčky.Děkuji.
Zdena z JM
|1. 6. 2010 09:21
Právě ten uzený vývar dodá omáčce výbornou chuť.My ji máme nejraději s uzeným kuřetem.Kuře uvařím do měkka,až se rozpadá,maso oberu,nakrájím na kousky a vložím do omáčky.Výborná je taky s bramborovým knedlíkem,plněným uzeným masem.Ale to už je pracnější.
Zdena z JM
|1. 6. 2010 08:46
Právě že ten uzený vývar dodá omáčce výbornou chuť.My ji máme nejraději s uzeným kuřetem.Maso uvařím,až se rozpadá,potom oberu a bez kůže nakrájím na malé kousky a dám do omáčky.Dobrá je i z bramborovým knedlíkem plněným uzeným masem.Ale to už je pracnější.
Miroslava Severová
|1. 6. 2010 07:42
Dobrý nápad uzený vývar, já vždy dávala jen hovězí, to musím vyzkoušet.A k cibulové dělám bramborové knedlíčky - kuličky. Tak to manželovi dělávala maminka a já to převzala od ní. Já sama cibulajdu nemusím.
Jarka O.
|31. 5. 2010 11:54
Tu znám, mám ji tady v jednodušší podobě taky. Je moc dobrá :-p