sůl
dle chuti, a pozor! některé kořenící směsi obsahují sůl!
2
ks
vejce
70
g
strouhanka
čerstvě mletá ze starších rohlíků
4
ks
jarní cibulka
- bílá část, jemně sekaná
1
lžíce
koření
dle vlastní chuti: tandoori masala, grilovací, kari, na mletá masa... cca
50
ml
studená voda
nebo mléko, cca
500
g
mleté maso - míchané
50
g
cibulka
jarní - zelená část, jemně pokrájená, cca
Postup přípravy receptu
1
Mleté maso ochutíme námi oblíbenou kořenící směsí a solí nebo pepřem, česnekem, majoránkou. Přidáme vejce, vodu, bílou jemně nasekanou část cibulek a dobře promícháme. Pak přisypeme zelenou část cibulek a strouhanku a vše společně propracujeme na kompaktní hmotu, kterou necháme cca hodinu proležet. Pak tvoříme mokrou nebo mastnou rukou karbanátky, které grilujeme na rozpáleném grilu nebo smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Můžeme upéct i jako sekanou, kdy uplácáme z masové směsi šišku, kterou vložíme do vymazaného pekáčku a v předehřáté troubě na 190 stupňů pečeme za občasného podlití a přelití výpekem dozlatova.
2
Podáváme s bramborovou přílohou, čerstvým pečivem zeleninovým salátem, dipy... Karbanátky můžeme vložit ho prokrojených housek a udělat si tak domácí burgery se zeleninou, cibulí...
3
Omlouvám se, ale kvalitní finální foto nemám, jelikož mi karbanátky okamžitě sež...snědli a na na mě zbyl jeden jediný malý chudáček. :-))