V hrnci si rozehřejeme olej spolu s máslem a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Za častého míchání restujeme asi 5-10 minut, aby cibule změkla. Snížíme plamen na nejmíň, co to jde, a necháme pod pokličkou 20 minut, občas promícháme.
2
Cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje a čím déle vydržíme restovat, tím chutnější polévku budeme mít. Nyní přidáme bouquet garni a bobkový list. Podlijeme 100 ml horkého vývaru, díky kterému se nám odchytí ode dna hrnce lehce přichycená cibule (nemusí se stát, ale může).
3
Když se vývar odpaří, přilijeme dalších 100 ml, promícháme a toto opakujeme ještě 1-2x. Poté přilijeme zbytek vývaru. Polévku ještě 25-30 minut vaříme, vyndáme bouquet garni a bobkové listy. Nyní už jen stačí osolit a opepřit.
4
Já jsem polévku ještě lehce promixovala, ale jen opravdu lehce, aby děti neviděly velké kusy cibule. Polévku rozdělíme do talířů, položíme opečené krutonky a zasypeme strouhaným sýrem.