Slané koláče jsou výtečným občerstvením, které chutná báječně zatepla i zastudena. Chřestový quiche není výjimkou, proto si jej můžete dopřát jako teplou lehkou večeři i rychlou svačinku během dne.
Do mísy robotu s hnětacím hákem odvažte mouku, přidejte na kostičky pokrájené studené máslo, vejce, vodu, sůl a rychle umíchejte drobenku. Prsty ji hbitě spojte v těsto.
Vytvarujte placku, zabalte do fólie a dejte vychladit asi na 30 minut do ledničky.
Na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte placku o něco větší než je forma. Pomocí válečku přeneste těsto do formy o průměru 26 cm.
Natlačte ho do okrajů, tam, kde přečnívá, ho odřízněte, kde chybí, přilepte odříznutý kousek těsta jako záplatu. Těsto i s formou dejte na 15 minut do mrazáku, nebo na 30 minut do ledničky.
3
V misce prošlehejte vejce, přilijte smetanu, opepřete a jen lehce osolte. Ementál nastrouhejte nahrubo, rajčata pokrájejte na poloviny, chřestu odlomte dřevnaté konce a nakrájejte ho na kousky dlouhé asi 2 cm. Na těsto rozprostřete polovinu sýra a chřest, zalijte vaječnou směsí, do ní zatlačte rajčata a malé kousky nalámaného sýra s modrou plísní.
Koláč zasypte zbytkem ementálu a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho dozlatova, asi 40 minut.