Krásně vydatná a hřejivá polévka z bílého chřestu zjemněná smetanou vás potěší na těle i na duši. Dokonalou souhru chutí zajistí pesto ze zeleného chřestu, mandlí a parmazánu.
Bílý chřest zbavte dřevnatých konců, oloupejte po celé délce, pokrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Zalijte vývarem tak, aby byl všechen chřest ponořený, a vařte doměkka.
Mezitím si připravte pesto. Zelený chřest zbavte dřevnatých konců, silnějším stonkům oloupejte spodní třetinu, u mladších výhonů to není třeba. Pokrájejte ho na kousky a dvě minuty povařte, zchlaďte v ledové vodě, slijte, osušte a dejte do mixéru. Přidejte mleté mandle, nastrouhaný parmazán, olivový olej, sůl a pepř a umixujte pesto.
3
Polévku rozmixujte na hladký krém, přilijte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a už jen krátce prohřejte. Podávejte s pestem, nasucho opraženými nasekanými mandlemi a růžovým pepřem.