Tato krémová polévka se připravuje z bílého chřestu, který je chuťově o něco jemnější než tradiční zelený chřest. Přidejte ještě smetanu a výsledkem bude pěkně hustý a sytý pokrm, kterým se zahřejete i v sychravých dnech.
Připravíme si vodu na vaření. Potřebujeme jí tolik, aby vložený chřest převyšovala max o 1 cm. Do ní dáme kousek másla, vymačkáme 1 citron. Přidáme 2 lžičky soli, lžíci cukru. Chřest vložíme do ochucené vroucí vody a vaříme cca 10-12 minut, dokud jakoby neuvadne a není dost měkký.
3
Po uvaření chřest ve vodě rozmixujeme, dochutíme případně solí, dále přidáme pepř, na zjemnění máslo a smetanu, na zhuštění je možno přidat kukuřičný škrob. Pokud někdo chce, může si polévku ještě přikyselit citronem. Dále se dá polévka posypat čerstvou petrželkou, koriandrem, či přidat čerstvé nakrájené chilli a rozpečenou bagetku. Polévka se dá také připravit z drůbežího vývaru, záleží na vás. :-)