Množství slaniny a chřestu záleží na počtu strávníků.
2
Bílý chřest oloupeme a omyjeme, zelený stačí jen omýt. Chřest dáme povařit do osolené vody na 5 - 7 minut, dle tloušťky chřestu. Po scezení necháme chřest částečně zchladnout a každou chřestovou tyčinku obalíme plátkem slabě pokrájené slaniny. Před obalením můžeme chřest i libovolně okořenit, ale pozor na koření s obsahem soli! Chřest jsme vařili v osolené vodě a slanina je také slaná.
3
Tepelná úprava je velmi krátká a to jen do opečení, osmažení a ogrilování slaniny dozlatova. Tepelnou úpravu volíme dle chuti a příležitosti.
4
Chřest ve slanině podáváme s čerstvým pečivem, zeleninovým salátem, vařeným bramborem nebo bramborovou kaší, různými druhy dipů...