Pokud hledáte originální občerstvení na oslavu, pak chřest obalený v parmské šunce je to pravé pro vás. Servírovat jej můžete s olivovou majonézou či jiným domácím dipem.
Nejprve připravte olivovou majonézu. Do mixéru dejte 75 g oliv, žloutky, ocet, hořčici a ančovičku a rozmixujte na hladkou pastu. Poté pomalinku tenkým pramínkem přilévejte olej a stále mixujte. Vznikne hustá krémová majonéza. Nakonec dochuťte citronovou kůrou (trochu si odložte) i šťávou, nasekanými zbylými olivami a chilli.
V dostatečně velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s citronovou šťávou. Z pazochů chřestu odlomte dřevnaté konce a povařte je 2 minuty. Vyjměte je, důkladně zchlaďte ledovou vodou a nechte okapat.
3
Plátky parmské šunky rozkrojte podélně na 2 pruhy a každým omotejte stonek chřestu. Podávejte posypané citronovou kůrou a s majonézou k namáčení.
4
Tip: Chřest můžete také omotat plátky kvalitní slaniny a na pár minut dát na gril.