ks
uzené maso - plátky
jen pokud nechceme pokrm bezmasý
300
g
chřest
cca
Omáčka
30
g
máslo
20
g
hladká mouka
sůl
dle chuti
300
ml
smetana na vaření
cca
Dále do omáčky dle chuti
bylinky
kopr, petrželka, tymián...
citronová šťáva
nebo ocet
citronová kůra
čerstvě strouhaná
sýr
výraznější chuti: pecorino, gorgonzola... ale klidně může být i kvalitní tavený sýr
cukr
Postup přípravy receptu
1
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit i v páře.
2
Brambory oloupeme, pokrájíme a také uvaříme v osolené vodě doměkka.
3
Vejce si připravíme na ten způsob, který nám bude k chřestu s bramborem a omáčkou nejlépe vyhovovat.
4
Pokud chceme mít pokrm s masem, plátky uzeného masa (nebo vařeného hovězího) necháme na páře prohřát.
5
Omáčka: Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku a za stálého míchání osmažíme světlou jíšku, kterou osolíme, zalijeme smetanou a řádně promícháme. Za stálého míchání omáčku přivedeme k varu, případně přilijeme smetanu či mléko nebo vývar do požadované hustoty. Ochucování omáčky záleží na každém z nás.
6
Pokud budeme přidávat kopr (pažitku, petrželku), jemně ho nasekáme, přidáme do omáčky, kterou dochutíme ještě troškou cukru a octa a provaříme. Pokud budeme dochucovat tymiánem (rozmarýnem) můžeme dochutit jen bílým pepřem nebo sušeným česnekem. Svěží varianta je citronová, kdy do omáčky dáváme jen citronovou kůru (trošku čerstvě nastrouhané) a šťávu. Sýrová varianta je taková, že strouhaný či tavený sýr dle chuti necháme v horké omáčce mícháním rozpustit. Šunková varianta je taková, že jemně pokrájenou šunku necháme v omáčce provařit s troškou muškátového květu a případně i troškou česneku.
7
Zkrátka, fantazie a chutě nezná meze a každý vaří podle svého.
8
Na talíř dáme vařené brambory s chřestem, který přelijeme omáčku, doplníme vejcem, případně plátkem masa.