Uděláme kvásek - droždí, lžíci cukru a mouky, trochu mléka. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, tuk, sůl, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru a štávu, žloutky, zaděláme vláčné těsto a dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílků a vyválíme koláče, okraje musí být zvýšené.
2
Plníme libovolně nádivkou (doporučuji používat cukrářský sáček s ozdobnou koncovkou), potřeme okraje bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-210 °C asi 20 minut.
Těsto bylo strašně lepivé. Koláček nebyly nic moc. :-(
Erika
|13. 8. 2012 19:51
Koláče jsou báječné,každý kdo ochutnal neodlolal a dal si další kousek <3 . Manžel když viděl takovou dobrotu,snědl půl koláče ještě skoro za tepla :-) . Opravdu výborný recept. Teď jdu zkkoušet další,už teď se těším,jak budu mít opět úspěch ;-) .
nitramhe
|25. 4. 2012 19:31
Ořechovou náplň jsem nikdy v chodském koláči neviděla. Prababička je polévala 1x během pečení a 1x po upečení zkysanou šlehačkou smíchanou s vanilkových cukrem a rumem. Sice už to není tak krásný pohled, ale o to lepší chuť!!! Dnes nenecháváme šlehačku zkysat, ale ředíme zakysanku šlehačkou, rumem a dle chuti osladíme vanil. cukrem.
Markéta Šašková
|20. 2. 2010 09:40
Dělala jsem koláče tohoto typu úplně poprvé a musím říci, kvásek se povedl a koláče potom také. Jsou vynikající. Jen jsem byla překvapená že těsto docela dost vykynulo jeste v troube.Druhý den koláče zůstaly vlhké.
Ivana K.
|19. 3. 2007 11:35
Pravý domažlický koláč, který se dělá na svatby, má ještě v těstě šlehačku, potírá se nejdřív celý tvarohovou náplní, na kterou se pak kreslí ostatními " barevnějšími". Povrch se ještě pocáká zakysanou smetanou. Pokud ještě doma najdu "zaručeně" pravý recept od manželovy tety, tak ho přidám. Pekla jsem je jen jednou, byly vynikající, ale té práce a kilojoulů....
MartinV
|17. 3. 2007 08:18
Mému oku lahodí i vyfocený krasavec :-)
Sona
|17. 3. 2007 02:37
Adelo, nevim jestli muj mail dojde. Prilozila jsem fotku nasich kolacu, tak jak je delavala babicka a teta.
Anonym
|16. 3. 2007 14:57
Adél,tak pošlete vy recept na pravý chodský koláč :0),ráda vyzkouším!
Adéla(Domažlice)
|16. 3. 2007 14:19
pravý chodský koláč není tak buchtovitý, jako na této fotce. Jsou tenké a mají na sobě z povidel, máku a tvarohu různé tvary, jsou oku lahodící :-) Okraje se potírají nikoli bílky, ale žloutky či celým rozkvedlaným vajíčkem. Přesto děkuji za fotku