g
čokoládové kousky
(chipsy - prodávají se v kelímku) nebo drobněji nasekaná čoko
Zdobení čokoládou
70
g
čokoláda
1
lžíce
máslo
Topping ze zakysané smetany
1
kelímek
zakysaná smetana
2
lžíce
moučkový cukr
Postup přípravy receptu
1
Nejprve si z pečicího papíru vystřihněte kolečko o velikosti dna formy. Stěny kulaté dortové formy (na obrázku o průměru 20cm) potřete máslem a vysypte cukrem krystal. Formu zvenku zabalte do dvojité vrstvy alobalu tak, aby zakrýval dno i stěny (k tomu budete potřebovat větší formát alobalu). Bude se péct ve vodní lázni, tak aby se voda nedostala dovnitř.
2
Sušenky si nadrťte na drobno. Smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem. Natlačte prsty na dno a stěny. Pečte cca 5 minut na 170 °C.
3
Varianta 1: Na náplň smíchejte v robotu s nástavcem na hnětení těsta tvaroh, vanilkový extrakt a cukr. Směs by měla být jen lehce našlehaná, ale hlavně hladká. Pak přidejte mouku a pořádně smíchejte. Po jednom přidávejte vejce a promíchejte. V této fázi nechcete "přešlehat". Vmíchejte kousky čokolády.
4
Nalijte náplň do upečené sušenkové krusty. Celou formu vložte do většího (mělkého) pekáčku. Do pekáčku nalijte vařící vodu cca do výšky 5–7 cm. Ve výsledku by to mělo vypadat jako kulatá forma v "lázni". Pečte cca 10 minut na 180 °C a pak dalších 30-40 minut na 170 °C - dokud střed není pevný.
5
Po upečení smíchejte cukr a zakysanku a potřete tím povrch. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s máslem. Pak lžičkou udělejte na povrchu kolečka dle libosti. Protáhněte párátko skrz čokoládu a zakysanku tak, aby se vám vytvořil vzor mramorování.
6
Varianta 2 bez zakysanky: Na náplň smíchejte v robotu s nástavcem na hnětení těsta tvaroh, vanilkový extrakt a cukr. Směs by měla být jen lehce našlehaná, ale hlavně hladká. Pak přidejte mouku a pořádně smíchejte. Po jednom přidávejte vejce a promíchejte. V této fázi nechcete "přešlehat".
Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s máslem. Odeberte do misky asi naběračku tvarohové náplně a vmíchejte do ní rozpuštěnou čokoládu. Do zbytku vmíchejte čokoládové kousky.
8
Nalijte světlou směs do upečené sušenkové krusty. Lžící pak udělejte hromádky s tmavou náplní. Protáhněte nůž skrz náplň cheesecaku tak, aby se vytvořilo mramorování (ne moc hluboko, aby jste si nezničili korpus).
9
Celou formu vložte do většího (mělkého) pekáčku. Do pekáčku nalijte vařící vodu cca do výšky 5–7 cm. Ve výsledku by to mělo vypadat jako kulatá forma v "lázni". Pečte cca 10 minut na 180 °C a pak dalších 30-40 minut na 170 °C - dokud střed není pevný.