polohrubá mouka
dle hustoty těsta, cca 200 - 250 gramů
Postup přípravy receptu
1
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu.
2
Omytou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle nebo 1:1 hrubé a jemné struhadlo. Osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáme tolik mouky, abychom vytvořily středně husté až hustější těsto, které budeme lžičkou nebo lžící odebírat a prstem nebo další lžičkou vhazovat do vroucí vody. Pokud nám těsto začíná během odebírání řidnout, přidáme trochu mouky, aby se nám chlupáče nerozvařily. Cuketa totiž obsahuje hodně vody, kterou během jejího zpracování pouští, takže se přidání mouky nebráníme. Velmi krátce povaříme a scedíme nebo cedníkem vyndáme z hrnce.
3
Halušky děláme ze stejného tužšího těsta, kdy si buď těsto naneseme na prkénko a ostřím svižně odkrajujeme širší nudličky, které vhazujeme do vroucí vody nebo použijeme síto na halušky, přes které těsto protlačujeme do vroucí vody. Cuketu z větší části nastrouháme jemněji. Po vyplavání z vroucí vody na hladinu je cedíkem vyndaváme.
4
Cuketu můžeme také nastrouhat, osolit a nechat přebytečnou vodu odkapat, pak cuketu ještě zlehka vyždímat a dále postupovat dle návodu výše: přidat vejce, mouku, promíchat. Nemusíme pak tolik pospíchat se zpracováním těsta.
5
Pokud si nejsme hustotou těsta jistí, doporučuji jednoho chupáče nebo dvě tři halušky vyzkoušet předem.
6
Chlupaté knedlíky nebo halušky podáváme s pečeným masem (kuře, vepřové...) s osmaženou slaninou, uzeninou, cibulkou, dušeným zelím nebo špenátem, s brynzou...