• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Chlebový kvásek
Napište svůj komentář k receptu

Chlebový kvásek

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chlebový kvásek
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • celozrnná mouka na přípravu chleba
    • voda

Postup přípravy receptu

1
První den dáme do 7 dl skleněné zavařovací sklenice o něco méně než do poloviny řidší těsto. Sklenici přikryjeme prodyšnou tkaninou, např. gázou, a postavíme na teplé místo. Těsto je smíchané jen z vody a také celozrnné mouky, ze které budeme péct chléb.
2
Druhý den toto těstíčko jen promícháme lžící.
3
Třetí den přidáme jednu lžíci mouky a těsto opět s moukou promícháme.
4
Čtvrtý den těsto, které se už začíná zvedat a kvasit, opět promícháme.
5
Pátý, případně další den těsto, resp. už kvásek znovu promícháme.
6
Kvásek je hotový, když se už nezvedá a má intenzívní kyselou chuť a vůni.
7
Kvásek můžeme potom použít buď okamžitě na přípravu chleba, nebo ho přikryjeme víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží několik týdnů.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chlebový dort III.

Chlebový dort III.

Chlebový věnec

Chlebový věnec

Bagetový (chlebový) salát

Bagetový (chlebový) salát

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jitka | 16. 9. 2015 10:27

    ahoj, mám kvásek pátý den, kysele cítí ale zatím se nezvedá, je něco v nepořádku?

  • Mirka P. | 29. 5. 2008 20:11

    Včera jsem z něj uvařila to kyselo a i když mělo trochu jinou chuť než z kupovaného kvasu, bylo moc dobré. Manžel dokonce tvrdil, že mu chutná ještě víc. Dávám 1!

  • Alu§ka | 26. 5. 2008 21:14

    Tak jsem ho včera zkusila s absolutní nedůvěrou ke zdárnému výsledku zadělat (hladká žitná + pšeničná mouka) a k mému překvapení se již do dneška začal zvedat, což mě utvrdilo v tom, že by to mohlo dobře dopadnout a z toho vyplývá můj dotaz na jak velký chléb je toto množství kvásku? Respektive z jakého váhového množství mouky? Děkuji za info

  • Mirka P. | 25. 5. 2008 17:47

    Jak jsem včera zadělala, tak saccharomycety hezky pracují, je to i cítit, když se přijde z venku domů. Ta tmavá tekutina nahoře nevypadá moc vábně, jsem zvědavá, jak to dopadne.

  • Tereza J. | 24. 5. 2008 18:40

    Sylvinka, tá kolonka by bola super, súhlasím s tebou, ono je dobré, keď sa človek podozvedá nové veci.

  • Mirka P. | 24. 5. 2008 15:02

    Tak jsem právě zadělala :-). Trvalo to asi 1 minutu. Použila jsem jen několik lžic celozrnné pšeničné mouky, tak to nebude zas taková škoda, jestli se mi to nepovede. U nás doma v Podkrkonoší se kvas prodává v každém obchodě s potravinami. Teď, co jsem v Praze, jsem na něj ještě nenarazila. Ale až půjdu do stánku pro rohliky, tak se zeptám :-).

  • Zdenka Korábová | 24. 5. 2008 09:19

    Výroba vlastního kvásku je z mého pohledu pracná a dnes již opravdu zbytečná, neřeknu před dvaceti lety. Dnes vám rádi prodají kvásek v každé ,i té nejmenší regionální pekárně, či stánku s pečivem. A pak se dá donekonečna doma pomnožovat, tak jak to dělaly naše babičky. Ale kdo chce začínat od piky, proč ne. A Patrickovy recepty jsou výborné, neopřelé a podrobný popis velice čtivý a zajímavý. Popisky, či návody moc ráda čtu a poznatky osatních mě zajímají, úpravy a změny v receptech jsou pro mně velmi podnětné. Roznodně lepší než další a další "svíčkové" lišící se pouze různě procentní smetanou, či šlehačkou. Je ale i pravda, že některé autorky i těch "svíčkových" těžce nesou zásahy ostatních kuchařek do jejich receptů, ale s tím se musí popasovat každý sám.

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 20:58

    Terko, děkuji :-) No, možná by nebylo od věci, kdyby se při přidávání receptů udělala ve formuláři ještě samostatná kolonka, kam by se daly uvést různé tyto věci navíc... :-) Návrh pro paní Ladu Kovářovou :-)

  • Tereza J. | 23. 5. 2008 20:20

    Silvinka, je dobré prečítať si zaujímavosti, len ja osobne by som dala prednosť receptu, ktorý je napísaný vecne a tie to ostatné, informácie, pikošky a pod. trebárs napísané v poznámke. Ale opakujem, je to len môj názor, iní možno majú názor opačný. Pozdravujem maróda:)))

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 19:49

    Terko, já píšu za Patricka, neboť je to můj přítel a je nemocný, a taky ne vždy se mu chce řešit tyto věci.Víš, samozřejmě, že někoho dlouhý recept může odradit, ale to je potom jen a jen problém toho dotyčného, který se dokonale sžil s dnešní uspěchanou dobou. Ne vždy je recept skutečně tak dlouhý, jak se zdá, neboť Patrick mnohdy přidává informace pro zajímavost. Což se mi zdá od něj pěkné i profesionální. Neplácne sem jen tak nějaký recept s pěti slovy, v kterém takřka nic nestojí, o kterém ani pořádně nic neví a podobně. Ber obecně, ne proti Tobě :-) Prostě, kdo hledá rychlovku, může si také rovnou koupit něco instantního nebo hotovku u rychlého občerstvení :-D Zkrátka, jednoduše, takový člověk nechť si klidně recept od Páti zavře a hledá jiný. Kdo chce naopak něco náročného, zajímavého, třeba se někomu předvést, někoho překvapit, ten pak jistě i u dlouhého receptu setrvá :-)

  • Tereza J. | 23. 5. 2008 18:59

    ˇAno Sylvinka, ja to chápem, ja som sa len snažila Patrikovi naznačiť, že tie jeho recepty sú niekedy na škodu jedál, ktoré sú dobré, písané snáď príliš siahodlho:))) Začínajúce kuchárky to môže odradiť, tie skúsenejšie to snáď ani nepotrebujú. Troška skrátiť by tým jeho dobrým receptom pomohlo:)) Ale to je len môj názor.

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 00:54

    Terko, Patrick to myslel spíše tak, že ve svých receptech, které zde má a přidává, se snaží psát velmi podrobně a krok za krokem mnohdy i s různými dalšími informacemi, z čehož vyplývá, že příprava dle takového receptu nemůže nikomu činit problém. Samozřejmě máš pravdu, že některé stručné recepty jsou jasné. Ale najdeš zde i mnoho takových, kde chybí plno potřebných informací, kvůli nimž pak třeba nezkušení začátečníci mají problémy. Tak to bylo myšleno, chápeš?Jinak s tou chválou svého.. To bylo myšleno v dobrém, a tedy, že je pyšný na to, že se mu první a takový chléb povedl a byl dobrý. Proč na něj tedy neupozornit, když v zásadě postup Tvého a jeho kvásku je podobný.. Nechť si potom každý vybere :-)

  • Tereza J. | 22. 5. 2008 12:47

    Patrik, dovolím si poznamenať, že siahodlho napísaný recept ešte nemusí byť automaticky jasný rovnako ako stručne napísaný recept nemusí byť neúplný a nejasný. Ale holt každý svoje chváli, však?

  • Hela - | 22. 5. 2008 09:00

    Pane Patriku, aby nedošlo k omylu - jen jsem konstatovala, že recept na Chleba s křupavou kůrkou je méně pracný než ten váš, Nikoliv že ten váš je příliš pracný. Co už může být jednodušší, než zalít mouku vodou, počkat až to vykyne a upéct?

  • Helena Stříbrná | 22. 5. 2008 08:41

    Chlebový kvásek je z žitné mouky a zakládá se trochu jinak.

  • Patrick Schmitt | 22. 5. 2008 00:28

    překlep....úplný ;-)

  • Patrick Schmitt | 22. 5. 2008 00:27

    Vůbec mi recept nepřipadá špatný, paní Mirko, nebyla to žádná kritika, jen mám v oblibě ten můj recept, který se mi povedl, ještě když jsem byl ůplý amatér ohledně pečení chleba. Proto nemám ani potřebu zkoušet jiné podobné recepty. A k paní Hele: Recept na ten můj chléb mi ani nepřipadá tak pracný, ale to je subjektivní záležitost. Já travím u plotny a trouby svůj volný čas velmi rád a vařím (a peču) téměř každý den s velkou oblibou, přičemž se nebojím vyzkoušet ani ty doopravdy nejpracnější záležitosti, takže mi příprava toho chlebíku příjde spíše jako snadný až středně obtížný. Navíc své recepty nerad píši příliš stručně, protože sám nenávidím recepty neúplné či nejasné. Po pozorném přečtení mých receptů se myslím většinou da přijít k závěru, že až tak složité nejsou. A ten chléb, o kterém se tu bavíme určitě stojí za to :-)

  • Hela - | 21. 5. 2008 23:16

    Paní Tereza sem přidala tento recept proto, že se tady hledal a žádal. To je v pořádku. Jen mě osobně výroba kvásku připadá jako mnoho povyku pro nic. Když si upečete Chleba s křupavou kůrkou ze tří druhů mouky a špetkou kmínu, budete mít chleba s chutí pravého chleba z kvásku, nikoliv hutnou cihlu z domácí pekárny. Alemanský chléb pana Patrika je sice podobný, ale mnohem pracnější.

  • Mirka P. | 21. 5. 2008 19:59

    Jak myslíte tu poslední větu, Patricku? Připadá vám špatný? Nechci být dotěrná, ale k tomuto receptu uvítám každou radu nebo kritiku, pokud bude slušně napsaná.

  • Patrick Schmitt | 21. 5. 2008 18:47

    Všem vřele doporučuji vyzkoušet kvásek, který je součástí mého receptu "Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot". Tak jsem totiž kvásek dělal poprvé v životě a hned se povedl. ;-) Tento recept zde nechám raději okomentovat jiné lidi. :-)

  • - | 21. 5. 2008 18:36

    http://priscila-rajka.blog.cz/0708/kvasek-a-kterak-jej-kultivovati

  • Mirka P. | 21. 5. 2008 17:01

    Taky vám tenhle recept připomněl Robinsona? :-) Terezko, můžu použít celozrnnou pšeničnou mouku? Já totiž chleba nepeču, ale z kvásku bych chtěla dělat kyselo a kvůli tomu se mi nechce kupovat kilo žitné mouky. Z pšeničné to ale zase možná nebude ono, co?

  • Jarka O. | 21. 5. 2008 15:00

    Jednou jsem kvásek zkoušela a nepovedl se mi, zplesnivěl...Tak to zkusím ještě jednou podle Tebe ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Z mouky/obilovin Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná mouka Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Halušky

Halušky

Pomazánka z tuňáka

Pomazánka z tuňáka

Bublanina

Bublanina

Krůtí prso jedna báseň

Krůtí prso jedna báseň

Škvarková pomazánka III.

Škvarková pomazánka III.

Smažený tvarůžek v hermelínu

Smažený tvarůžek v hermelínu

Perníkové muffiny s čokoládovým krémem

Perníkové muffiny s čokoládovým krémem

Houbové kroupy se zelím

Houbové kroupy se zelím

(Nejen) Velikonoční špenátová nádivka / žemlovka

(Nejen) Velikonoční špenátová nádivka…

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

135
Čertovský mls
Čertovský mls
87
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
52
Vanilkové semifredo
Vanilkové semifredo
44
Fežoáda
Fežoáda
40
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině

Zajímavé články

4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě pochutnáte!
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Úřadující misska Linda Górecká: První slova o rozchodu!

Úřadující misska Linda Górecká: První slova o rozchodu!

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 14.–15. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a komu hrozí konflikt?

Horoskop na víkend 14.–15. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a komu hrozí konflikt?

  • Recepty.cz
  • Chlebový kvásek
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact