• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Chlebový kvásek
Napište svůj komentář k receptu

Chlebový kvásek

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chlebový kvásek
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • celozrnná mouka na přípravu chleba
    • voda

Postup přípravy receptu

1
První den dáme do 7 dl skleněné zavařovací sklenice o něco méně než do poloviny řidší těsto. Sklenici přikryjeme prodyšnou tkaninou, např. gázou, a postavíme na teplé místo. Těsto je smíchané jen z vody a také celozrnné mouky, ze které budeme péct chléb.
2
Druhý den toto těstíčko jen promícháme lžící.
3
Třetí den přidáme jednu lžíci mouky a těsto opět s moukou promícháme.
4
Čtvrtý den těsto, které se už začíná zvedat a kvasit, opět promícháme.
5
Pátý, případně další den těsto, resp. už kvásek znovu promícháme.
6
Kvásek je hotový, když se už nezvedá a má intenzívní kyselou chuť a vůni.
7
Kvásek můžeme potom použít buď okamžitě na přípravu chleba, nebo ho přikryjeme víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží několik týdnů.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chlebový dort III.

Chlebový dort III.

Chlebový věnec

Chlebový věnec

Bagetový (chlebový) salát

Bagetový (chlebový) salát

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jitka | 16. 9. 2015 10:27

    ahoj, mám kvásek pátý den, kysele cítí ale zatím se nezvedá, je něco v nepořádku?

  • Mirka P. | 29. 5. 2008 20:11

    Včera jsem z něj uvařila to kyselo a i když mělo trochu jinou chuť než z kupovaného kvasu, bylo moc dobré. Manžel dokonce tvrdil, že mu chutná ještě víc. Dávám 1!

  • Alu§ka | 26. 5. 2008 21:14

    Tak jsem ho včera zkusila s absolutní nedůvěrou ke zdárnému výsledku zadělat (hladká žitná + pšeničná mouka) a k mému překvapení se již do dneška začal zvedat, což mě utvrdilo v tom, že by to mohlo dobře dopadnout a z toho vyplývá můj dotaz na jak velký chléb je toto množství kvásku? Respektive z jakého váhového množství mouky? Děkuji za info

  • Mirka P. | 25. 5. 2008 17:47

    Jak jsem včera zadělala, tak saccharomycety hezky pracují, je to i cítit, když se přijde z venku domů. Ta tmavá tekutina nahoře nevypadá moc vábně, jsem zvědavá, jak to dopadne.

  • Tereza J. | 24. 5. 2008 18:40

    Sylvinka, tá kolonka by bola super, súhlasím s tebou, ono je dobré, keď sa človek podozvedá nové veci.

  • Mirka P. | 24. 5. 2008 15:02

    Tak jsem právě zadělala :-). Trvalo to asi 1 minutu. Použila jsem jen několik lžic celozrnné pšeničné mouky, tak to nebude zas taková škoda, jestli se mi to nepovede. U nás doma v Podkrkonoší se kvas prodává v každém obchodě s potravinami. Teď, co jsem v Praze, jsem na něj ještě nenarazila. Ale až půjdu do stánku pro rohliky, tak se zeptám :-).

  • Zdenka Korábová | 24. 5. 2008 09:19

    Výroba vlastního kvásku je z mého pohledu pracná a dnes již opravdu zbytečná, neřeknu před dvaceti lety. Dnes vám rádi prodají kvásek v každé ,i té nejmenší regionální pekárně, či stánku s pečivem. A pak se dá donekonečna doma pomnožovat, tak jak to dělaly naše babičky. Ale kdo chce začínat od piky, proč ne. A Patrickovy recepty jsou výborné, neopřelé a podrobný popis velice čtivý a zajímavý. Popisky, či návody moc ráda čtu a poznatky osatních mě zajímají, úpravy a změny v receptech jsou pro mně velmi podnětné. Roznodně lepší než další a další "svíčkové" lišící se pouze různě procentní smetanou, či šlehačkou. Je ale i pravda, že některé autorky i těch "svíčkových" těžce nesou zásahy ostatních kuchařek do jejich receptů, ale s tím se musí popasovat každý sám.

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 20:58

    Terko, děkuji :-) No, možná by nebylo od věci, kdyby se při přidávání receptů udělala ve formuláři ještě samostatná kolonka, kam by se daly uvést různé tyto věci navíc... :-) Návrh pro paní Ladu Kovářovou :-)

  • Tereza J. | 23. 5. 2008 20:20

    Silvinka, je dobré prečítať si zaujímavosti, len ja osobne by som dala prednosť receptu, ktorý je napísaný vecne a tie to ostatné, informácie, pikošky a pod. trebárs napísané v poznámke. Ale opakujem, je to len môj názor, iní možno majú názor opačný. Pozdravujem maróda:)))

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 19:49

    Terko, já píšu za Patricka, neboť je to můj přítel a je nemocný, a taky ne vždy se mu chce řešit tyto věci.Víš, samozřejmě, že někoho dlouhý recept může odradit, ale to je potom jen a jen problém toho dotyčného, který se dokonale sžil s dnešní uspěchanou dobou. Ne vždy je recept skutečně tak dlouhý, jak se zdá, neboť Patrick mnohdy přidává informace pro zajímavost. Což se mi zdá od něj pěkné i profesionální. Neplácne sem jen tak nějaký recept s pěti slovy, v kterém takřka nic nestojí, o kterém ani pořádně nic neví a podobně. Ber obecně, ne proti Tobě :-) Prostě, kdo hledá rychlovku, může si také rovnou koupit něco instantního nebo hotovku u rychlého občerstvení :-D Zkrátka, jednoduše, takový člověk nechť si klidně recept od Páti zavře a hledá jiný. Kdo chce naopak něco náročného, zajímavého, třeba se někomu předvést, někoho překvapit, ten pak jistě i u dlouhého receptu setrvá :-)

  • Tereza J. | 23. 5. 2008 18:59

    ˇAno Sylvinka, ja to chápem, ja som sa len snažila Patrikovi naznačiť, že tie jeho recepty sú niekedy na škodu jedál, ktoré sú dobré, písané snáď príliš siahodlho:))) Začínajúce kuchárky to môže odradiť, tie skúsenejšie to snáď ani nepotrebujú. Troška skrátiť by tým jeho dobrým receptom pomohlo:)) Ale to je len môj názor.

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 00:54

    Terko, Patrick to myslel spíše tak, že ve svých receptech, které zde má a přidává, se snaží psát velmi podrobně a krok za krokem mnohdy i s různými dalšími informacemi, z čehož vyplývá, že příprava dle takového receptu nemůže nikomu činit problém. Samozřejmě máš pravdu, že některé stručné recepty jsou jasné. Ale najdeš zde i mnoho takových, kde chybí plno potřebných informací, kvůli nimž pak třeba nezkušení začátečníci mají problémy. Tak to bylo myšleno, chápeš?Jinak s tou chválou svého.. To bylo myšleno v dobrém, a tedy, že je pyšný na to, že se mu první a takový chléb povedl a byl dobrý. Proč na něj tedy neupozornit, když v zásadě postup Tvého a jeho kvásku je podobný.. Nechť si potom každý vybere :-)

  • Tereza J. | 22. 5. 2008 12:47

    Patrik, dovolím si poznamenať, že siahodlho napísaný recept ešte nemusí byť automaticky jasný rovnako ako stručne napísaný recept nemusí byť neúplný a nejasný. Ale holt každý svoje chváli, však?

  • Hela - | 22. 5. 2008 09:00

    Pane Patriku, aby nedošlo k omylu - jen jsem konstatovala, že recept na Chleba s křupavou kůrkou je méně pracný než ten váš, Nikoliv že ten váš je příliš pracný. Co už může být jednodušší, než zalít mouku vodou, počkat až to vykyne a upéct?

  • Helena Stříbrná | 22. 5. 2008 08:41

    Chlebový kvásek je z žitné mouky a zakládá se trochu jinak.

  • Patrick Schmitt | 22. 5. 2008 00:28

    překlep....úplný ;-)

  • Patrick Schmitt | 22. 5. 2008 00:27

    Vůbec mi recept nepřipadá špatný, paní Mirko, nebyla to žádná kritika, jen mám v oblibě ten můj recept, který se mi povedl, ještě když jsem byl ůplý amatér ohledně pečení chleba. Proto nemám ani potřebu zkoušet jiné podobné recepty. A k paní Hele: Recept na ten můj chléb mi ani nepřipadá tak pracný, ale to je subjektivní záležitost. Já travím u plotny a trouby svůj volný čas velmi rád a vařím (a peču) téměř každý den s velkou oblibou, přičemž se nebojím vyzkoušet ani ty doopravdy nejpracnější záležitosti, takže mi příprava toho chlebíku příjde spíše jako snadný až středně obtížný. Navíc své recepty nerad píši příliš stručně, protože sám nenávidím recepty neúplné či nejasné. Po pozorném přečtení mých receptů se myslím většinou da přijít k závěru, že až tak složité nejsou. A ten chléb, o kterém se tu bavíme určitě stojí za to :-)

  • Hela - | 21. 5. 2008 23:16

    Paní Tereza sem přidala tento recept proto, že se tady hledal a žádal. To je v pořádku. Jen mě osobně výroba kvásku připadá jako mnoho povyku pro nic. Když si upečete Chleba s křupavou kůrkou ze tří druhů mouky a špetkou kmínu, budete mít chleba s chutí pravého chleba z kvásku, nikoliv hutnou cihlu z domácí pekárny. Alemanský chléb pana Patrika je sice podobný, ale mnohem pracnější.

  • Mirka P. | 21. 5. 2008 19:59

    Jak myslíte tu poslední větu, Patricku? Připadá vám špatný? Nechci být dotěrná, ale k tomuto receptu uvítám každou radu nebo kritiku, pokud bude slušně napsaná.

  • Patrick Schmitt | 21. 5. 2008 18:47

    Všem vřele doporučuji vyzkoušet kvásek, který je součástí mého receptu "Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot". Tak jsem totiž kvásek dělal poprvé v životě a hned se povedl. ;-) Tento recept zde nechám raději okomentovat jiné lidi. :-)

  • - | 21. 5. 2008 18:36

    http://priscila-rajka.blog.cz/0708/kvasek-a-kterak-jej-kultivovati

  • Mirka P. | 21. 5. 2008 17:01

    Taky vám tenhle recept připomněl Robinsona? :-) Terezko, můžu použít celozrnnou pšeničnou mouku? Já totiž chleba nepeču, ale z kvásku bych chtěla dělat kyselo a kvůli tomu se mi nechce kupovat kilo žitné mouky. Z pšeničné to ale zase možná nebude ono, co?

  • Jarka O. | 21. 5. 2008 15:00

    Jednou jsem kvásek zkoušela a nepovedl se mi, zplesnivěl...Tak to zkusím ještě jednou podle Tebe ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Z mouky/obilovin Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná mouka Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sýrové fondue

Sýrové fondue

Křenová pomazánka

Křenová pomazánka

Zapečené filé

Zapečené filé

Smažené bramborové placičky

Smažené bramborové placičky

Jablkové řezy V.

Jablkové řezy V.

Vařená čokoládová poleva

Vařená čokoládová poleva

Fenyklový salát s pomerančem

Fenyklový salát s pomerančem

Jednoduchý rybí guláš se zeleninou

Jednoduchý rybí guláš se zeleninou

Banánovo – avokádové smoothie

Banánovo – avokádové smoothie

Doporučujeme

Zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

34
Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny
Nejjednoduší rohlíky z…
32
Fežoáda
Fežoáda
29
Langoše - expres
Langoše - expres
28
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
26
Jalapeňos majonéza
Jalapeňos majonéza

Zajímavé články

Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho oblíbené těstoviny, které dodají mužnost
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho…
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
AHA.cz Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Přání k narozeninám: Vyberte si z 20 textů hodících se do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Vyberte si z 20 textů hodících se do SMS i na papír

Blesk pro ženy Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Topmodelka Heidi Klumová provokuje v Cannes: Erotika na balkoně!

Topmodelka Heidi Klumová provokuje v Cannes: Erotika na balkoně!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Chlebový kvásek
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact