g
žitná mouka
Lze použít i část pšeničný nebo špaldy (různé kombinace množství jsou možné)
1
lžíce
sádlo
350
g
vlažná voda
Místo části vody dáme rozpuštěné sádlo
15
g
sůl
hrubá sůl
0,25
lžička
cukr
0,50
balení
jedlá soda
kmín
1
balení
sušené droždí
Postup přípravy receptu
1
Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme cca 45-60 minut nakynout.
2
Na pomoučeném válu si vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 8 ks a vytvarujeme houstičky (lze i rohlíky).
3
Mezitím v hrnci přivedeme k varu vodu se sodou a za stálého vření vkládáme vytvarované bochánky, které povaříme cca 30 sekund. Následně je vyndáme na plech s pečícím papírem. Na každý bochánek uděláme nožem lehce křížek a posypeme solí a kmínem. Lze použít i lněné semínko, sýr, mák atd.
4
Plech dáme do předem vyhřáté trouby 170-180°C na cca 25-30 minut. Po vyjmutí necháme housky vychladnout nejlépe na nějaké mřížce. Housky vydrží 2-3 dny měkké.
5
Poznámka: Pokud použijete i pšeničnou mouku, tak jsou housky světlejší a možná trochu chutnější. Ale pro alergiky jsou vhodnou a rychlou alternativou běžného pečiva a hlavně z běžných surovin.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Isa
|12. 3. 2017 08:38
odzkoušeno a moc dobré :-)
Ivča
|21. 7. 2016 21:13
Super recept! Dělala jsem ze žitné, grahamové a pšeničné mouky. Do těsta jsem ještě dala chia a slunečnicové semínka a vysledek výborný. Hned měkké a chutné-doporučuji :-).
Romča
|26. 1. 2016 22:47
Zkusila jsem s celozrnné žitné, přeskočila krok vaření, jen jsem tedy musela přilít více vody a byl boj umíchat. Ale těsto hezky naskočilo a housky taky .o) Byly i druhý den měkké. O víkendu peču zase .o)
doktorka
|5. 11. 2015 14:51
Dobrý den, prosím o vysvětlení z jakého důvodu se napřed syrové těsto 30sec. musí vařit?
alena
|23. 5. 2015 20:08
ahoj mám takový dotaz jak velké je sušené droždí nyslíte to na půl kg mouky?