g
zakysaná smetana
nebo smetana ke šlehání + pár kapek octa
3
ks
vařená vejce
2 -
Postup přípravy receptu
1
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle dosklovata. Přidáme pokrájené houby, česnek a drcený kmín a dále smažíme do povadnutí (změknutí) hub. K houbám přidáme plátky chleba natrhané na kousky, promícháme, přilijeme vývar a cca 10 minut povaříme. Během vaření se nám chléb téměř rozvaří, zbytky chleba rozmícháme v polévce metličkou, přidáme kopr a dle chuti osolíme. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme ještě trošku vývaru, velmi krátce povaříme a polévku odstavíme.
Do polévky vmícháme zakysanou smetanu pokojové teploty. Polévku rozdělíme na talíře, přidáme vařené oloupané vejce, dozdobíme kouskem kopru a podáváme. Pokud chceme, můžeme pokrájené vejce vmíchat rovnou do polévky.
3
Pokud nemáme rádi nakyslé polévky, ale spíše jemnější, můžeme zakysanku nahradit smetanou ke šlehání, kterou přidáme do polévky krátce před dovařením. Vejce (syrová, cca 2ks) můžeme rozšlehat a do polévky vmíchat také těsně před odstavením.