Směs různých druhů mouky, soli a koření zalijeme trochou vody (můžeme přidat olej).
2
Směs protřeseme, aby voda vsákla a necháme cca 10 minut odstát.
3
Máme-li čas, necháme v lednici přes noc. Přidáme oříšky, Nori vločky, na co dostaneme během odležení směsi chuť.
4
Vypracujeme středně husté až tuhé těsto. Nejlépe ručně. Těsto vyklopíme na velkou teflonovou pánev.
5
Pečeme nasucho nebo pod těsto kápneme trochu oleje. Rukou roztáhneme po celé ploše. Pokud je těsto tuhé, roztlačíme ho silou do stran.
6
Hřbet ruky si namočíme, pokud se těsto lepí.
7
Pánev dáme na plotnu a zapneme na maximum.
8
Přikryjeme poklicí. Po nahřátí plotny zmírníme příkon na cca polovinu.
9
Po 4-6 minutách se začnou zvedat "hříbky", a to je pravý čas placku obrátit.
10
Jde to lehce, placka se neroluje ani neláme.
11
Placka po otočení již voní, láká a zatím si k ní připravíme něco dobrého (popusťte uzdu fantazii, hodí se takřka cokoliv).
12
Pánev je stále přikrytá, výhodné je zároveň nahřát servírovací talíř.
13
Druhá strana se peče také 5-6 minut.
14
Pokud placku osolíme jen kapku a z koření přidáme např. fenykl, skořici, badyán, anýz apod, je výborná i nasladko s džemem nebo povidly a kysanou smetanou, jogurtem a skořicí, jak je libo.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
honza a jura
|20. 12. 2010 00:39
vypadá spíš jako Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
honza a jura
|20. 12. 2010 00:38
kurva proč ta naše vypadá jinak než na obrázk :'( u
Pája
|23. 2. 2008 18:10
Vyborna chutovka, zkousela jsem na placky naplacat vsechno mozne a vsechno chutnalo :-)
MartinV
|16. 2. 2007 18:30
Zuzko, jsem rád že šmakuje :-) Další tip: do těsta zamíchat zbytek čočky (vyzkoušeno + na kostky nakrájený sýr), hráchu nebo něčeho podobného. Placky obecně jsou "Likvidátor zbytků" :-))Ivano, foto s plackou nebude, neboť nízké žrací pudy mě ovládaly dokud bylo co jíst !
Zuzka Nováková
|16. 2. 2007 13:42
Placky jsem dělala včera večer, do mísy jsem rozdrobila tvrdé celozrnné rohlíky, celozrnou mouku, česnek, cibuli, koření se solí. Byly moc dobré, trochu připomínaly bramboráky.
Ivana Přikrylová
|14. 2. 2007 12:35
Martine v tom obrázkovém postupu mi chybí ještě jedna fotka, a to "šéfkuchaře" Martina s hotovou plackou :o)
Tereza Jarčušková
|13. 2. 2007 11:46
Díky za radu, kyslú kapustu máme radi, určite to bude príjemná zmena.
MartinV
|13. 2. 2007 11:40
Terezko, jsem rád že zachutnalo. Zkuste do části těsta přidat kysané zelí s kmínem ...
Tereza Jarčušková
|12. 2. 2007 13:32
Robila som placky minulý týždeň. Použila som to, čo som mala doma. Ryžovú múku, špaldovú a kukuričnú. Pridala som obyčajné vločky a fúru cesnaku, soľ. Piekla som podľa rady, asi 1 cm hrubé. K tomu Cottage pažitkový zmiešaný s jogurtom. A zeleninka. Chutilo. Nabudúce urobím s inými druhmi múky. Dávam 1.
Věra
|8. 2. 2007 13:24
Díky Martine za komentář. Na obrazové příloze je vše co jsem chtěla vědět a vidět. Tvé království 1x1metr je také super:-))) Určitě se tam vyrábějí úžasné ŇAMKY !!!!
MartinV
|8. 2. 2007 12:19
Věro, na tom taky až tak nesejde. Tenké se více vysuší, silnější jsou měkčí. Mně chutnají tak 0,8-1 cm silné. Zkuste do nich přidat třeba kostičky tvrdého sýra, pak jsou krásně vláčné a chutnají skvěle :-)
Věra
|8. 2. 2007 10:08
Malý dotaz Martine, jak silné jsou asi ty placky ?
MartinV
|7. 2. 2007 19:25
Adélko, je to skoro zadarmo. Přesněji za cenu mouky, oříšky a semínka, případně olej nejsou povinné, a soli a koření je minimum.Vše bude jasné jak bude na WEBu obrázkový postup :-)